von Fersen blir filmhjälte.

Svenska populärhistoriska författare cashar in – genom filmproduktioner. Jan Guillous böcker om den fiktive väsrgötske riddaren Arn håller redan på att omgestaltas i den dyrbaraste svenska filmproduktionen någonsin.

Nu kommer en annan svensk författares verk att spelas upp på vita duken. Det rör sig om Herman Lindqvist, i likhet med herr Guillou fördömd av historikerskrået för sakfel och bristande akribi, men ändå läst av miljoner. 

Det är det svensk-franska bolaget Ironwood som köpt rättigheterna till Herman Lindqvists bok om Axel von Fersen. Inspelningen väntas ske under 2009. Det ska bli spännande att se resultatet, även om den förmodligen inte kommer att bli fullt så påkostad som Guillous hjältesaga. Hursomhelst så är det glädjande att det ökande intresset för historia sätter avtryck inom populärkulturen. Man önskade dock att dessa insikter också skulle påverka de som ansvarar för fördelningen av resurser inom den akademiska världen.