von Fersen blir filmhjälte.

Svenska populärhistoriska författare cashar in – genom filmproduktioner. Jan Guillous böcker om den fiktive väsrgötske riddaren Arn håller redan på att omgestaltas i den dyrbaraste svenska filmproduktionen någonsin.

Nu kommer en annan svensk författares verk att spelas upp på vita duken. Det rör sig om Herman Lindqvist, i likhet med herr Guillou fördömd av historikerskrået för sakfel och bristande akribi, men ändå läst av miljoner. 

Det är det svensk-franska bolaget Ironwood som köpt rättigheterna till Herman Lindqvists bok om Axel von Fersen. Inspelningen väntas ske under 2009. Det ska bli spännande att se resultatet, även om den förmodligen inte kommer att bli fullt så påkostad som Guillous hjältesaga. Hursomhelst så är det glädjande att det ökande intresset för historia sätter avtryck inom populärkulturen. Man önskade dock att dessa insikter också skulle påverka de som ansvarar för fördelningen av resurser inom den akademiska världen.

5 kommentarer

  1. jag är en av alla de miljoner läsarna som bara slukat Lindqvist historieböcker. han har ju skrivit det på ett mycket pedagoiskt sätt, intressant och roligt. Om man betänker hur historielektionerna var när man gick i skolan så var det en riktigt aha-upplevelse att läsa Herman. Sedan att det finns ett och annat sakfel kan man väl överleva…hela historian består väl av sakfel misstänker jag…

  2. Pia: Jag tror också att Linqvist gjort en stor insats för historieintresset hos svenska folket. Personligen uppskattade jag dock hans teveprogrammer än böckerna. Hur historielektionerna i skolan ter sig är mycket upp till de enskilda pedagogerna. Jag har fått min beskärda del av såväl usla som inspirerade lärare i historia.

  3. Två saker om Hermans Fersenbok:
    1. Det är märkligt nog den enda biografin om Axel von Fersen på svenska.
    2. Det är Lindquists bästa historiebok. I princip är allt annat han skrivit så fullt med fel, och av så dålig svenska att de är oläsbara. (Måhända är hans anekdotböcker bättre, de har jag inte läst). Men Fersenbiografin är faktiskt rätt okej…

  4. Biografin om Axel von Fersen är mycket bra. Vet inte hur historiskt tillförlitlig den är men om bara hälften är sant så är detta fantastiska levnadsöde som gjort för att filmas. Skulle vara intressant att läsa von Fersens dagböcker. Finns dom utgivna nånstans?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.