Dags för storklubbarna att lämna förbundet?

Igår skrev jag om att kollektiva bestraffningar inte är förenliga med rättsstatens principer och att om Svenska Fotbollförbundet vill framstå som civiliserade borde de följa dessa principer som handlar om konsekvens, likhet inför regelverket och förutsägbarhet. En annan grundläggande princip är att man inte dömer förrän utredningen är färdig. Svenska Fotbollförbundet bryter mot alla dessa principer i sitt agerande efter gårdagens avbrutna fotbollsmatch i Södertälje.

Trots att det mesta tyder på att den smällare som skadade den assisterande domaren kastades in av Syrianskas fans (enligt Radiosporten, Aftonbladet och mångfaldiga vittnesuppgifter på plats) vilket också blev startskottet för de fortsatta oroligheterna så tycks mediedrevet redan på förhand ha bestämt sig för att det är AIK som ska straffas. Svenska Dagbladets sportchef Ola Bilger är den som går längst och kräver såväl poängavdrag, bötar som spel för tomma läktare OCH att Syrianska tilldöms segern i matchen. Detta utan att någon utredning om vem som är den skyldige har genomförts. Karlen verkar fullständigt ha förlorat koncepten. I SVT intervjuar man syrianskas tränare som skyller allt på AIK. Ingen gnagare får däremot komma till tals.

Dessvärre tycks också Svenska Fotbollförbundet ha bestämt sig på förhand vem som är skyldig. Det är AIK som ska straffas, oavsett vem som är den skyldige. Att det skulle vara polisens sak att upprätthålla lag och ordning tycks inte föresväva någon. Att det finns en poäng att även i föreningssammanhang tillämpa samma principer om individens ansvar för sina handlingar, konsekvens och förutsägbarhet tycks inte heller föresväva byråkraterna i SvFF. Är det inte dags att de svenska storklubbarna går samman och startar en egen liga på samma sätt som man gjort i England så att vi en gång för alla slipper godtycket och korruptionen?

Som vanligt framstår Johan Esk i Dagens Nyheter som en ensam förnuftets röst i en debatt som spårade ur innan den började.

Fler artiklar: DN, DN, SvD, SvD, AB, AB

En kommentar

  1. Kan hålla med om att kollektiv bestraffning i vissa fall inte är bra. Att några klubbar ska dra sig ur SvenskFotboll och bilda en ny liga förefaller dåligt genomtänkt. Idioterna byter bara läktare och skjuter raketer i skallen på folk även där. Tänk om. Däremot borde Allsvenskan utökas med 2-4 lag på sikt. Detta skulle ge de föreningar som vill planera långsiktigt mer andrum.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.