Orimligt med kollektiva bestraffningar

Jag är en anhängare av rättsstaten. Rättsstaten där lagen gäller lika för alla, där påföljderna är förutsägbara och inte kan ändras godtyckligt i efterhand, där den som är skyldig till brottet straffas och där man inte tillämpar kollektiva bestraffningar. Så är det tänkt att Sverige ska fungera. Det gör det också för det flesta. Som fotbollssupporter tycks man dock undantagen från denna princip.

När något rötägg kastar in en fyrverkeripjäs på planen som träffar och skadar en assisterande domare tycker jag att det är självklart att personen ska identifieras och ställas till svars. Det finns lagrum som reglerar den typen av beteende.

Tyvärr är det emellertid inte bara rötägget som straffas i fotbollssammanhang. Som alltid sitter nu Svenska Fotbollförbundet och ruvar på hur de ska straffa AIK FF och alla dess tiotusentals medlemmar. Det talas om dryga böter, poängavdrag och spel för tomma läktare. Samtliga föreningens medlemmar skall alltså hållas ansvariga för att enskilda begår brottsliga handlingar. Som sagt, i en rättsstat straffar man kriminella individer, inte kollektiv.

Samtidigt som detta skrivs fylls tidningarnas kommentarsfält med hatiska utrop om stockholmslagens supportrar i allmänhet och AIK:s supportar i synnerhet. Det finns inga gränser för hur hårt tangentbordstyckarna från Bräkne-Hoby och Korpilompolo tycker att AIK och dess supportrar ska straffas.

Straffa den skyldige och låt det bero därvid, porta honom gärna från alla allsvenska arenor, inte mig emot, men låt bli att straffa oss övriga. Om en person slår ner någon på krogen är det han som döms för misshandel, inte krögaren och de övriga kroggästerna. Sedan kan fotbollförbundet ta sig en funderare över varför man anser att Stockholms stadion är för osäker för att spela derbyn men att Jalla arena i Södertälje håller säkerhetsmåttet…

UPPDATERAT 19.34: Nu tyder det mesta på att pjäsen som skadade linjedomaren kastades in av syrianska fans. Det ska bli mycket intressant att se hur media och SvFF väljer att hantera detta, med tanke på hur snabbt fördömandena av AIK-publiken började hagla.

AB, AB, AB, AB, SvD, DN

34 kommentarer

 1. Men det är ju faktiskt så att AIK har stora problem med sina sk fans. Varför tar de aldrig kraftfullt avstånd det slutar alltid med ngn halvmesyr.

 2. Men det är ju inte supportrarna man bestraffar. Det är klubben som straffas, inte dess tiotusentals medlemmar. Den bör ju rimligen inte ses som ett antal individer utan som ett företag. Sen att supportrarna får se nästkommande match eller matcher på tv istället är ju bara en konsekvens av vad klubben straffas för. Det är ju faktiskt upp till klubben att låta folk bli medlemmar och då kan man också utesluta medlemmar. Något som klubbarna i alltför liten utsträckning gör. Och vidare borde supporterklubbarna ta sin del av ansvaret, för i supporterklubbarna bör det finnas ganska god vetskap vem som gör vad. Därmed inte sagt att de som bråkar i det här fallet eller som kastar in föremål eller slåss i samband med fotbollsmatcher är medlem i vare sig föreningen eller supporterklubben.
  Detta är något som alla klubbar och supporterklubbar dras med i större eller mindre utsträckning, kanske med ett fåtal undantag, och jag kan hålla med dig om att det är väldigt mycket fokus på just AIK men tyvärr är det ju så att AIK förekommer väldigt ofta i sådana här sammanhang.

   1. Individen som kastar en smällare mot en annan individ och eventuellt skadar denne för livet borde ställas in för rätta.
    Sedan är det inte Sveriges lag som gäller utan, UEFAs, Riksidrottsförbundets och Svenska FotbollFörbundets regler som gäller. Och då straffas klubben. Sen är det upp till klubben att gå vidare mot enskilda individer. Som exempel kan nämnas den danske supportern som attackerade domaren i landskampen mot Sverige för några år sedan. Danska fotbollförbundet DBU blev straffat. Förlorade matchen med 3-0, det stod 3-3 och Sverige hade fått en straff. Det drevs sedan av DBU och jag minns inte hur det blev till slut. Det är den gängse gången och är man med i ligan får man följa reglerna. Sen att man tycker annorlunda är en helt annan sak.

     1. Klart det gör. Klubbarna har haft massor med tillfällen att göra något åt problemen. Men inget händer. Då får man ta konsekvenserna. Det är enkel matematik.

 3. Problemet är att AIK inte gör ett skit åt sina ”fans” även kallade forbollssveriges största idioter. Överallt där AIK kommer följer bara skit alltså deras fans. Eftersom man inte klubben gör ett något åt det borde klubben och deras idioter till fans slängas ut av Lagrell. Håller man på AIK så stöder man ju bevisligen detta beteende dåman stöder en klubb som inte tar tag i sina idioter till fans.

  Så det där om kollektiva bestraffningar är bara BS då klubben inte tar tag i läget.

  1. I en rättsstat straffar man brottslingar, inte kollektiv. Tycker du att man ska straffa kriminella personers familjemedlemmar och grannar också, om det kunde få dem att upphöra med kriminaliteten?

 4. Kan inte AIK:s supportrar uppföra sig så har AIK ett ansvar. Detta är ingen engångsföreteelse. Har man smällarna med sig har man planerat idiotin. Och jämförelsen med krogen stämmer inte. Kan en krogägare inte hålla ordning så förlorar han tillståndet. Det är dags för AIK (och t.ex. Djurgården – dom slogs i går) att kraftfullt ta avstånd – NU.

  Självklart ska Syrianska tilldömas segern för denna matchen. Och eftersom AIK inte kan kontrollera sina fans så tycker jag det är självklart att dom får spela utan dom en tid.

  1. Straffa brottslingen, inte omgivningen. Tycker du att man ska straffa brottslingars familjer och vänner om de inte ”tar tag” i problemen? Så gör man i vissa stater, men knappast rättssäker sådana.

   1. Vad händer om ett företag (t.ex. AIK) inte sköter de åtaganden de har fått ansvar för (t.ex. säkerheten vid matcherna)?

    Om vi ska ta krog exemplet. Om krogen släpper in minderåriga och blir av med tillståndet, är det då kollektivbestraffning mot de andra gästerna som inte kan gå till krogen?

    1. Ditt exempel haltar. För det första är det individen som skjuter raketer som begått ett brott, inte klubben. En krog som släpper in minderåriga har begått ett brott, inte de minderåriga.

 5. Det är tråkigt att AIK fansen är så lätt provocerade som idag. De blir som galna när fyrverkeripjäsen som kastades in från syrianskas sittplatser briserar nära domaren. Då skjuter AIK:klackrn knallskott tillbaka fast att den som blivit skadad av den syrianska supportern är domaren och inte någon AIK:are!

  Det är tråkigt för Syrianska som har dålig säkerhet, dålig arena och supportrar som bara vill sabotera för laget. AIK orkar jag inte tnka på. De ska vara glada att de slipper undan igen, men det fnns ju även en möjlighet att de straffas också. Det skulle bli intressantom båda lagen får poängavdrag.

 6. Det är AIK som har hand om säkerheten för sin klack så de ska ta smällen nu. Däremot måste man ge klubbarna bättre förutsättningar att identifiera bråkstakar
  Jag är bajare tro mig jag vet hur det är

 7. Jag håller med dig – stolta AIK:are ska inte behöva ta att en köpt domarjävel saboterar en fotbollsmatch på nåt jävla sportfält i en förort. Hur fan kan man bara komma på att ha fotboll på nån knatteplan när AIK kommer och gästar – höhöhö säjer jag!
  Som vanligt ska väl AIK tryckas till – för fan man måste väl få visa sina känslor när domarjävlarna inte hör hemma i match i sexan. Så ere alltid, nån jävla kollektiv bestraffning för man älskar landets bästa lag.
  Lycka till att hitta HJÄLTEN som kasta – hahaha!

  1. Du kunde inte få in fler svärord eller. Kom igen, var lite mer dum dryg så att de som hatar AIK får lite mer argument, bättre kan du.

 8. Nu har Aftonbladet skrivit det som alla som var på plats såg. Pjäsen som träffade och skadade domaren har syriansk avsändare.

  Vad ska SvFF göra nu? Svårt val. Dra sex poäng från Syrianska, eller låta dom spela inför tomma läktare etc. Spela om matchen, stryka utvisningen eller tilldöma AIK segern?

 9. Aftonbladet kanske skulle ställa frågan ”hur syrianska ska straffas för publikskandalen”, istället för att bara fråga hur AIK ska straffas, det hade varit mer rättvist, men i vanlig ordning så är det AIK som får ta hela skulden i media. Vi är vana, d e bara så jävla enformigt & onyanserat & jag tänker att det hade vart kul med en reporter som vågat gå på en annan linje, för omväxlings skull.
  Annars tycker jag att det är bra skrivet Lars, och den SYRIANSKA spelaren som kastade pjäsen på domaren borde identifieras & straffas!

 10. Njae, tycker du gör det lite för lätt för dig. Som någon nämnt kan ju en krogägare tvingas stänga om han inte kan kontrollera buset i sina lokaler. En familjemedlem kan såklart bli dömd om han hjälpt eller skyddat en kriminell släkting. Dessa juridiska axplock är självklart inte direkt applicerbara på det faktum att AIK Fotboll får betala för enskilda individers kriminella handlingar. Men de är besläktade, vill jag hävda.

  Orsaken att vi över huvudtaget har denna diskussionen är ju såklart att AIK är så extremt överrepresenterat när det gäller sådana här problem. Inga andra klubbar är nära. Du verkar ju med din extremt kategoriska inställning inte alls intresserad av att göra något åt problemet? Eller har du några idéer som du tror skulle kunna leda till att AIK-fans slutar skämma ut sig? (Och kostnaden för dessa idéer får naturligtvis inte drabba andra klubbar vars supportrar sköter sig…)

  1. Erik: För det första är inte AIK extremt överrepresenterat, dessa problem finns kring alla stora klubbar. Mediernas rapportering har dock en tendens att fokusera på AIK eftersom AIK har haft de här problemen längre tillbaka.

   För det andra så är lösningen lika enkel som självklar: man tillämpar samma principer som gäller på andra områden där kriminalitet förekommer: polisen identifierar brottslingarna, de grips och lagförs. I England har man stävjat problemen (som var mycket värre än i Sverige) genom att punktmarkera individer. I Sverige försöker man bestraffa kollektiv.

   Om någon misshandlar någon på krogen kliver polisen in och griper denne. Om någon gör motsvarande på en fotbollsläktare står polisen nere på planen och tittar på. Vi betalar skatt för att polisen ska upprätthålla lag och ordning, men det omfattar tydligen inte oss som går på fotboll.

   Med min ”extremt kategoriska” inställning antar jag att du menar min tro på rättsstaten och att det är individer som är ansvariga för sina handlingar och inte kollektiv. Eftersom det är de principer som det svenska samhället bygger på rekommenderar jag att du flyttar någonstans där man har en mer flexibel syn på dessa ting. Libyen kanske?

   1. How convenient att ”media” är syndabocken! Nej, nog är AIK extremt överrepresenterat. Det finns andra klubbar som har problem, ja. Men att IFK Göteborg eller Djurgården skulle ha lika stora eller större problem än AIK såklart inte sant. AIK har varit klart värst senaste 10 åren, bara att tugga i sig.

    Sen är det konstigt att du tjötar om Libyen när någon tycker arrangören har visst ansvar om gästerna missköter sig, samtidigt som du själv vill inrätta någon slags gestatspolizei som för skattebetalarnas pengar ska ”punktmarkera” tusentals (?) människor som kanske eller kanske inte kommer att begå brott. Att ha England som förebild när det gäller att komma till rätta med fotbollsrelaterat våld är ju…ja, lite kontroversiellt kan man säga. Du skulle åtminstone få svårt att hitta stöd för din vision på Norra Stå. Och nog finns det många som skulle vilja dra paralleller mellan Libyen och modern engelsk fotbollssäkerhet?

    Vill du ha ett föregångsland, varför inte titta på Tyskland istället? Tyskland har kvar ståplats, har kvar en livskraftig supporterkultur men har (vad jag vet) inga större problem med våld. Vad har dom gjort som vi borde göra? Det är alltså en seriös fråga, jag vet själv inte.

    1. Media har en tendens att skapa drev, förenkla sanningen. AIK har blivit synonymt med ”huliganism” och därför rapporteras om minsta incident som sker kring laget, till skillnad från övriga storklubbar. Problematiken är precis lika utbredd kring HIF, DIF, IFK etc, men du har förmodligen en lika flexibel syn på verkligheten som du har på rättsskipningens principer.

     Huliganproblemen i England var oerhört mycket mer omfattande än i Sverige, därför blev naturligtvis åtgärderna därefter.

     Angående ”gestatspolizei” så är det helt klart statens uppgift att skipa rättvisa och döma de individer som bryter mot lagen. Allt annat är anarki.

     Jag ”tjötar” inte om Libyen för att ”någon tycker att arrangören har ett ansvar när gästerna missköter sig” – självklart har Syrianska ett ansvar för att deras arrangemang ballar ur. Jag ”tjötar” om Libyen eftersom din syn på rättsstatens principer mer tycks höra hemma i en diktatur präglad av korruption och godtycke än en modern rättsstat.

 11. Det här är inte en rättslig fråga. Så vitt jag vet har ingen föreslagit att AIKs ordförande eller spelare ska dömas till fängelse för något en av deras supportrar gjort.

  Däremot vill AIK i sin tur gärna vara med i en förening – Svenska Fotbollförbundet – som har all rätt att ställa upp sina egna regler. I det här fallet inkluderar de reglerna att klubbarna har ett moraliskt (men inte straffrättsligt) ansvar för sina supportrar. Det är helt frivilligt att vara med, och AIK (eller Syrianska) kan välja att gå ur förbundet imorgon och spela på hobbynivå istället.

  Vi betalar som sagt skatt för att upprätthålla lag och ordning, men i det ingår inte att aktiebolag (oavsett vem som äger aktierna) har rätt att varje vecka organisera kommersiella sammankomster som kräver övertid för hundratals poliser och själv ta intäkterna samtidigt som man skickar räkningen till samhället.

  Det är hög tid att polismyndigheten börjar ta ut den fulla kostnaden för bevakningen av samtliga klubbar, och kräver att t.ex. AIK installerar metalldetektorer och har tillräckligt med personal för att kroppsvisitera samtliga besökare. Den reella kostnaden för att njuta av en AIK-match ligger på några tusenlappar – det är dags att publiken får betala det, för jag har tröttnat på att sponsra er via skatten.

  1. Det ”samhälle” som du menar att räkningen skickas till består bland annat av ideella föreningar och företag som betalar skatt, just för att ordningsmakten ska kunna garantera säkerheten på arrangemang som dessa.

 12. Det är konstigt att det finns så mycket folk som i andra sammanhang än fotboll verkar relativt stabila, men under matcher kan bete sig som galna hundar. Varför är det ok att balla ur i grupp liksom? Detta gäller även reclaim the streets aktioner, toppmötet i gbg för några år sedan etc.

 13. Tycker att det är märkligt att AIK ska straffas för detta. Det var ju inte på Råsunda matchen spelades så AIK har ju knappast så stor del i särkerhetsansvaret. Kan bara hålla med dig Lars- Anders kolletiva bestraffningar känns lite omodernt.

 14. Bra skrivet. Om de nu vissar sig att de inte är AIK som kastat in smällaren som skadat domaren borde inte då AIK kunna försöka få tidningar för förtal? För de har ju inte sett att de varit en AIKare som kastat smällaren som träffat domaren utan bara vad som hänt efteråt. Skulle dock helst vilja att tidningarna inte bara skriver hur ett lag ska behandlas för detta när de inte ens är säkert att de är dem som gjort de. Håller med dig om att de är väldigt omodernt med kollektiva bestraffningar.

 15. Underläge 1-0 och en man utvisad. Då agerar styrelsen och betalar en våldsverkare 50 papp för att få matchen bruten. Våldsverkaren kastar in knallskott och matchen bryts. Klubben hävdar att det måste bli omspel och att våldsverkaren enskilt skall gripas och straffas. Våldsverkaren får en månad i fängelse men betraktas som martyr och hjälte av klubben.
  Klubben straffas inte och ”spelet” kan fortsätta.. Ny match och nytt underläge = Ny våldsverkare värvas för att bryta matchen.. osv osv..
  SJÄLVKLART måste klubbarna straffas för sina supporters uppträdande för att ovanstående scenario inte skall kunna bli verklighet..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.