Det är tryggare än någonsin att gå på fotboll

Jag blir så trött. En idiot, en artonårig sådan, springer in på planen under den pågående matchen mellan Malmö och Helsingborg. Han lommar fram till Helsingborgs målvakt, som sitter ner eftersom han varit nära att träffas av ett inkastat knallskott, och ger honom en knuff. Helsingborgsspelarna knuffar bort idioten, som strax bärs ut av polis och ordningsvakter. Matchen avbryts för att inte återupptas.

Tiotusentals åskådare på plats, liksom ännu fler som följer matchen via teven, har plötsligt tagits som gisslan av denne ende idiot. Sannolikt kommer Malmö FF att få betala dyrt, både i form av reda pengar och i form av förlust, kanske rentav poängavdrag, för denne ende idiots agerande. Trots att denna typ av kollektiva bestraffningar mot klubbarna inte har varit framgångsrik under de dryga tio år som den provats framhärdar det fyrkantiga fotbollförbundet med sin inslagna väg.

Alltfler röster börjar emellertid höjas mot denna fruktlösa strategi. Särskilt glädjande är det att ett antal tongivande sportjournalister vaknat ur sin Törnrosasömn och insett dels att det är det engagerade supporterkollektivet som gör allsvenskan intressant, dels att det är fruktlöst att straffa klubbar och supporterföreningar för enskilda kriminella individers agerande.

Att straffa klubbarna för de kriminella idioternas agerande är inte bara ineffektivt, det är rentav kontraproduktivt. Genom detta förfarande ger SvFF de kriminella elementen ett medel till att påverka utfallet på planen. Genom taktiskt användande av bengaliska eldar och inkastade föremål, kanske kombinerat med infiltration av motståndarlagets klack (sådant förekommer utomlands) kan man styra de sportsliga resultaten.

Klubbarna, supporterföreningarna och en lång rad sportjournalister inser detta. Tyvärr domineras debatten av upprörda proffstyckare som ropar efter ”hårdare tag” och fler kollektiva bestraffningar. Helst vill de se spel för tomma läktare match efter match, alternativt tvångsnedflyttning. Jag säger gärna hårdare tag, men straffa den som straffas bör.

Jag ställer mig också frågande till det uppskruvade tonläget i debatten och de närmast hysteriska inläggen från folk som uppenbarligen aldrig går på matcher. Det är lugnare kring allsvenskan nu än det någonsin har varit så länge jag kan minnas. Som vanlig åskådare har du inte kunnat känna dig så som nu på tjugo år. Av medierapporteringen får man emellertid intrycket att det råder fullt krig på de allsvenska arenorna.

Visst är det förbannat tråkigt med idioter som artonåringen i Malmö som sabbar för så många och idioterna som kastar knallskott och utsätter sina medmänniskor för fara, men försök att sätta saker och ting i proportion till varandra. Det handlar om en idiot, inte om Malmö FF.

SvD, SvD, DN, DN, Sydsvenskan, Sydsvenskan, AB, AB, AB, AB, AB

9 kommentarer

  1. För mig som utomstående betraktare (som inte är det minsta insatt eller intresserad av fotboll) synes det mycket underligt att ett lag ska straffas för en individs handlade. Killen som sprang in på planen ska ha ett kännbart ekonomiskt straff, och de som inte kan uppföra sig ska inte få tillträde till arenan. Svårare än så är det väl inte? Nolltolerans mot störande element.

    1. Tyvärr kommer 18-åringen att drabbas enbart av dagsböter, förutom att han kan få betala skadestånd naturligtvis.

        1. Punkt 1.
          Svenska fotbollsförbundet har inget intresse av att driva detta ärende. Deras intresse är att fotbollsmatcher spelas och spelas klart.

          Punkt 2.
          Det lag som spelar hemma är det enda lag som kan påverka vilka som får komma in i arenan, hur mycket alkohol de konsumerar väl därinne, samt om de har med sig något otillåtet (bengaliska eldar) hemifrån. De är även de enda som har möjlighet att sätta upp hinder som staket.

          Punkt 3.
          Till skillnad från fotbollsförbundet ligger hemmalagets intresse helt och hållet i intäkter man får som till största delen består av sålda biljetter, mat och dryck, samt sponsorintäkter.
          Man kan välja att maximera sin inkomst genom att sälja biljetter till vem som helst, eller alkoholhaltig dryck till redan berusade människor, eller så kan man göra drastiska saker som att inte tillåta berusning då svenskar i allmänhet inte vet hur man hanterar sin sprit. ”Fyfan vad tråkigt”, tänker många svenskar då. Kanske är det ett varningstecken om man använder skallen och tänker efter vad fan som just gick igenom ärtan till hjärna man har? Jo man tänkte att fotboll utan fylla vore tråkigt, vilket är antingen ohyggligt efterblivet tänkt, eller väldigt ärligt tänkt. Om det senare har man just bevisat för sig själv att man inte har något där att göra — på en fotbollsmatch.

  2. Som redan konstaterat. Det är helt uppåt skogen att klubbarna som är offer för kriminella skall betala pengar och straffas. Det måste ju vara helt unikt i samhället.

    Sedan undrar man hur tidningarna tänker. För ett par år sedan så fick AIKs målvakt en fyrverkeripjäs i huvudet (http://www.youtube.com/watch?v=zp8iKJawRKA&feature=player_detailpage#t=282s) då skrevs det knappt någonting. Det sjuka med det det hela är att det är LUGNARE nu än t.ex. 90-talet. Det försvarar ju idioter, men när man läser media så kan man tror att det är tredje världskriget, och känslostyrda skribenter som har noll koll.

  3. Dags att vakna nu politiker,medborgare! Problemet ligger inte i fotbollens hander,har heller inget att gora med huliganism.Dessa handelser speglar bara samhallet idag!Personer blir nedslagna mitt pa stan eller till och med valdtagna.De kriminella gangen leker katt och ratta lek med polisen, till och med kungen tar hjalp av kriminella gang.Kanns som ingen vill ta ansvar, varderingar och moral har suddats ut.Poliser och rattsvasende fungerar uppenbarligen inte da vissa omraden i Sverige har blivit for svara att kontrollera.Jag tycker det ar uppseendevackande att ett knallskott pa en fotbollsstadion och en knuff kan vara mer besvarande an mord och valdtakter pa vara gator och torg.Jag har varit pa Stockholms derbyn sen 1988 och det har aldrig varit ofarligare. Nej forsok fokusera mer pa Samhallet i ovrigt och vad som behovs gora dar sen kommer sana har sma saker losa sig.

    Tack for mig!

  4. Är det verkligen lugnare nu? Jag kan inte komma ihåg att det förr i tiden kastades knallskott på domare…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.