Fotbollförbundet säkrar bötesintäkterna

Det finns en samling människor som förstör svensk fotboll. Genom sitt uppträdande dödar de intresset för allsvenskan och superettan, de skrämmer bort publiken genom att lägga sordin på stämningen kring matcherna, de får de stora klubbarna att gå ekonomisk kräftgång och de uppför sig som en gangsterorganisation. Man skulle kunna tro att detta var en beskrivning av de organiserade huliganerna, men det är Svenska Fotbollförbundet och dess väpnade gren, Disciplinnämnden, som åsyftas.

Disciplinnämnden, beväpnad med ett diffust regelverk som tycks kunna tolkas lite hursomhelst, utgör idag ett av de största hoten mot svensk fotboll. Under förevändning att stoppa bråk och stök kring fotbollsmatcher utdömer man dryga böter för lite vadsomhelst för att dra in pengar till förbundet. Åtgärder som inte sällan visar sig kontraproduktiva vad gäller det påstådda syftet.

Idag offentliggjordes disciplinnämndens beslut efter matcherna Djurgården-AIK den 4/4 och Djurgården-Malmö FF den 15/4. För händelserna i samband med Malmömatchen döms Djurgården att betala böter på 25 000 kronor på grund av inkastade föremål ”samt kränkande ramsor riktade mot domaren.”

Jag kan på något sätt förstå att man tillämpar bötessystemet när man anser att klubbarna brustit i säkerhetsarbetet så att fyrverkeripjäser och dylikt kunnat komma in på arenan, även om bötesbeloppen förefaller fullständigt godtyckliga. Men att klubbarna bötfälls för att supportrarna på läktarna sjungit ramsor som fått domaren att ta illa upp är lite väl magstarkt. Vad menar Disciplinnämnden att Djurgården skulle ha gjort för att förebygga detta?

Ännu märkligare blir det eftersom domen saknar stöd i Fotbollförbundets eget regelverk. Enligt reglerna kan klubbar bötfällas om publiken gjort något av följande.

* avfyrat raketer eller antänt andra pyrotekniska pjäser
* kastat föremål som medfört personskada eller inneburit fara för
personskada
*olovligen beträtt spelplanen och därmed skapat ordningsstörning
*på annat sätt uppträtt otillbörligt, eller
*kastat föremål in på spelplanen eller området mellan planens
begränsningslinjer och publikplatser

”Kränkande ramsor riktade mot domaren” måste således sorteras under fjärde punkten ”på annat sätt uppträtt otillbörligt”. Denna tolkning av regelverket är emellertid helt ny eftersom ingen klubb dömts för något sådant tidigare. Enligt ej bekräftade uppgifter ska ramsan ifråga ha varit ”det står en hora på linjen!”. Infantil kan tyckas, men knappast skäl till bötfällning. För i så fall skulle varenda fotbollsklubb i det här landet behöva bötfällas och det många gånger om.

Sedan det slutade kastas in föremål på Råsunda tycks fotbollförbundets pampar ha fått kalla fötter – hur ska de nu finansiera höstens och vinterns personalfester? Den till synes outtömliga källan till inkomster som bötesbeloppen utgjort verkade ha sinat. Då kom någon på att man kan ju bötfälla för vadsomhelst som man i vid bemärkelse uppfattar som ”otillbörligt”. Simsalabim – problemet löst! Pengarna fortsätter ticka in på kontot. De är inte dumma på Svenska Fotbollförbundet.

avfyrat raketer eller antänt andra pyrotekniska pjäser
kastat föremål som medfört personskada eller inneburit fara för
personskada
olovligen beträtt spelplanen och därmed skapat ordningsstörning
på annat sätt uppträtt otillbörligt, eller
kastat föremål in på spelplanen eller området mellan planens
begränsningslinjer och publikplatser

2 kommentarer

  1. Det är lätt att gnälla på fotbollförbundet, men föreningarna är med själva och rösta igenom tävlingsbestämelserna så det är väl bara att rätta sig efter vad man själv bestämt.
    Sedan ska man inte heller glömma att det är inte lagligt att skrika ”jävla hora” till någon på gatan men det är helt ok på en fotbollsarena. Visst får Djurgården i detta fallet lida för att man har personer i sin klack som inte kan uppföra sig men det är ju deras ansvar och deras klack.

    1. Hej L-O.
      För det första står inget om ramsor i bestämmelserna ovan. Disciplinnämndens beslut är således helt godtyckligt. Om domaren upplevde klackens sång som en kränkning av samma slag som när någon blir kallad hora på gatan, skulle han ha gjort en polisanmälan. Du jämför äpplen och päron.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.