Conan, Alien och Rutger Hauer

Det är sannerligen glada tider för oss anhängare av dystopisk fantasy och science fiction. Inte nog med att den nya Conanfilmen har premiär idag och att Sir Ridley Scott är i full färd med att spela in den nya Alienfilmen Prometheus – samme Scott har nu gett klartecken till en uppföljare till det lugubra framtidsdramat Blade Runner från 1982 med Harrison Ford och Rutger Hauer i huvudrollerna.

Det är enligt uppgift ännu oklart huruvida den kommande filmen skall utspela sig före eller efter originalet, och vem som skall producera den. Störst vore om också den åldrige Hauer finge medverka – en synnerligen underskattad skådespelare med stor repertoar, kapabel att spela allt från romantisk drömmare, actionhjälte och ond superskurk, och dessutom mer komplicerade och svårtydda karaktärer som legosoldaten Martin i den relativt okända medeltidsb-rullen Flesh+Blood från 1985, eller den sovjetiske officeren som organiserar upproret i förintelselägret i Flykten från Sobibor.

Uppföljare som kommer många år efter sina mytiska föregångare riskerar att falla platt eftersom förväntningarna är så höga. Vad gäller Alienfilmerna har emellertid till och med de sämsta uppföljarna (inklusive Predator vs Alien) hållit en relativt hög lägstanivå. Vad gäller Conanfilmen så ska producentens uttalade ambition ha varit att utgå från Robert E Howards böcker snarare än 80-talsfilmerna, som egentligen inte hade så många kvalitéer utöver Scharzeneggers samanbitna apparition. Att kunna se ut som en levande Boris Valejomålning är dock en kvalitet som inte är att förakta.

SvD, SvD, DN, DN, AB, AB

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.