Godt och rikligt

Villa Godthem
Rosendalsvägen 9 Stockholm

Villa Godthem på Djurgården har sannerligen fått sig en uppryckning sedan F12-gruppen tillsammans med Kungliga Automobil Klubben och Kungliga Motorbåtsklubben tog över. Den ståtliga artonhundratalsvillan är pietetsfullt renoverad och inredd i trendig men tidlöst ombonad stil. Den stora moderna verandan mot Djurgårdsbrunnsviken smälter trots allt in i den lummiga omgivningen och det är en sannskyldig fröjd att sitta utomhus när vädret så tillåter.

Köket är klassiskt och rustikt med Melker Anderssonsk kvalitetskänsla. Till min glädje fann jag bland förrätterna åttiotalsklassikern räkcocktail, med avokado och allt. Denna visade sig dessutom inte bara vara god utan dessutom rejält tilltagen. Själv har jag aldrig tilltalats av det minimalistiska förhållningssättet till mat, som vill göra gällande att ju mer naken tallrik som blottas desto finare är måltiden. En förrätt som är både välsmakande och riklig är därför ur mina ögon sannskyldigt lyckokast.

Villa Godthems specialiteter är av hävd deras plankstekar. De nya ägarna har utvecklat konceptet med en rad olika varianter. Själv valde jag plankstek på kalventrecote serverad med kantareller. Min initiala misstänksamhet, föranledd av beskedet att entrecoten tillagades vakuumförpackad i ett slags stekpåse, kom alldeles på skam. Det var länge sedan jag smakade ett så mört och saftigt kött. Också huvudrätten var rejält tilltagen och ett kort ögonblick övervägde jag rentav att hoppa över desserten.

Dessbättre kom jag på bättre tankar och avslutade sittningen med en chokladmousse. Denna serverades i en närmast enorm skål. Det kändes som att blicka ut över en damm av choklad, som ledsagades av en nästan lika stor skål spritade bär och glass. Alltsammans var delikat, men jag är tvungen att erkänna att jag var tvungen att lämna nästan hälften av den tilltagna efterrätten.

Sammantaget var det en mycket lyckad afton på Villa Godthem där varken mat, dryck, service eller omgivningar lämnade någonting i övrigt att önska. Hit kommer jag definitivt att gå tillbaka fler gånger i höst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.