Italien i Medelpad

Delicerano
Sjögatan 7, Sundsvall

– Vi är troligtvis den enda restaurangen i Sverige som serverar pasta till efterrätt, säger krögaren Johan Modéer stolt när vi sitter med menyerna uppslagna och väljer bland läckerheterna.  Delicerano på Sjögatan i centrala Sundsvall har funnits i drygt fyra år, men andas fortfarande den offensiva och omsorgsfulla perfektionism som annars endast helt nyöppnade restauranger brukar besjälas av, för att sedan mattas av.

Allt, från menyn till inredningen, känns genomtänkt. Lokalen är enkel och avskalad av bistrokaraktär, men smakfull och finessrik i detaljerna. Över disken har man insyn i köket där maten lagas och det gemytliga formatet skapar en intim men inte privat atmosfär. Delis med finkrogsambitioner är numera ett tämligen utbrett fenomen i Sverige och idealiskt för den som vill avnjuta högkvalitativ mat under avslappnade former.

Egentligen är jag ingen stor anhängare av italiensk mat, förmodligen för att jag inte är så förtjust i pasta. Men är det genuint och vällagat på bra råvaror är jag beredd att ändra ståndpunkt.  Delicerano lyckades övertygande med detta. Till förrätt valde jag carpaccio som serverades med vit tryffelolja och en ljuvlig parmesan. Där fanns ingenting att invända.

Till huvudrätt åt jag canneloni fyllda med kantareller och karl-johansvamp, som trots min generella hållning till pasta smakade delikat. Till dessert åt jag  dessvärre inte den omtalade pastaefterrätten. Istället blev det semifreddo, en slags italiensk glass, med hjortron, Amaretto och mandelspån. Jag har nämligen som princip att finns det hjortron på menyn så tar jag det. En i mitt sällskap valde emellertid den pinjenötskolafyllda raviolin (se bild nedan) och hon verkade mycket belåten.

Såväl krögaren som övrig serveringspersonal var mycket förekommande och månade verkligen om gästerna. Summa summarum fanns egentligen ingenting att invända mot maten och betjäningen utom möjligen att rosévinet var rumstempererat, men det är å andra sidan en smakfråga. Sundsvallsborna är lyckligt lottade som har denna lilla pärla. Det är inte alla städer av motsvarande storlek som har något motsvarande. Ett måste för den som gillar italienskt och egentligen även för alla andra om besöker staden.

 

 

 

 

ST, ST, ST

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.