Septembersegling i Roslagen

Hösten är min absoluta favoritårstid. Inte bara för att det är den årstid som bjuder in till att bära snyggast kläder. Jag älskar den höga hösthimlen, den krispigt friska luften, den mogna frukten och lövträdens sprakande färger.

Därför kan jag inte låta bli att förundras över hur många som anser att seglingssäsongen är över för att augusti givit väg till september. Några av mina absolut finaste seglingsminnen har jag från höstliga seglatser.

Det finns många fördelar med att segla om hösten: Förutom de rent estetiska som att landskapet är vackrare, havet blåare och solen gulare (jag har länge undrat varför det blir så, kanske har det med temperaturen att göra? Det finns alltid gott om plats, såväl i farlederna som i hamnarna. Man behöver inte skämmas för att förtöja långsides vid bryggan, bara en sådan sak. Sen är det ofta god vind dessutom.

Egentligen finns det ingen anledning att avsluta båtsäsongen förrän isen lägger sig. klär man bara på sig ordentligt spelar det egentligen ingen roll hur kallt det är i luften. Dessutom är det så mycket gemytligare att krypa ned i ruffen och tända fotogenlampan när höstvindarna ylar där utanför.

Enda nackdelen med att segla senare på året är att dygnets ljusa timmar är färre än om sommaren, vilket kan vara ett bekymmer för den som inte uppskattar att navigera i mörkret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.