Dystra drömmar i grått och blått

Christopher Rådlund – Galleri Agardh & Tornvall

Svensknorske målaren Christopher Rådlund är tillbaka i Sverige och Stockholm med en utställning på Galleri Agardh & Tornvall på Sibyllegatan. Det norska figurativa måleriet firar med andra ord triumfer i Stockholm just nu, med Nerdrum på Edsvik och Rådlund på Östermalm. För Rådlund är ju, enligt honom själv, en svensk medborgare men en norsk konstnär. Tjugo år i det retrogardistiska Oslo torde ha sörjt för den saken.

Rådlunds oljemåleri är sig likt, men han är ännu mer tekniskt driven än för några år sedan. Även om de uppenbara inspirationskällorna är desamma – parafraserna på Böcklin och prins Eugen kan ingen ta miste på, och att Caspar David Friedrichs ande vilar över Rådlunds måleri torde vara uppenbart för de flesta – så har motivsfären utvidgats. De arkitektoniska inslagen har blivit fler – de typiska Rådlundska lanskapen ses nu oftare genom romanska valvbågar eller fönstergluggar. Inslagen av vatten och himmel har också fått en helt ny skärpa.

Det är fortfarande en dyster och ödsligt tom värld vi stiftar bekantskap med genom Rådlunds penseldrag. Det blå temat har blivit ännu tydligare och ibland kan jag rentav tycka att det blir lite väl mörkt och dystert i allt det gråblå. Några av bilderna är rentav så mörka att det kan vara svårt att se vad de föreställer.

Det är glädjande att se att Rådlund är en målare som fortsätter att utveckla både sin färdighet och sin stil. Utställningen på Sibyllegatan rymmer en del av det bästa jag sett av honom. Alla som har en stund över borde göra en avstickare till Sibyllegatan för att se en av våra mest drivna och egenartade samtida målare. Utställningen pågår fram till den 11 november.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.