Fåtöljer man gärna sjunker ned i

Stationen – Svenssons krogar

13 miljoner, så mycket ska bara inredningen ha kostat för det nya flaggskeppet i Uppsalas krogimperium Svenssons krogar. Det återstår att se om de satsade pengarna kommer att fås igen, men att döma av det alltjämt höga besöksantalet ännu flera månader efter premiären verkar det gå bra. När nyhetsvärdet börjat mattas av tycks nya restaurangen Stationen ha etablerat sig i Uppsalabornas medvetande som ett vattenhål dit man gärna söker sig.

Med tanke på den sorgfälliga utformningen av det nya stationshuset och vidhängande byggnader är det glädjande att det gamla stationshuset tagits i bruk på detta värdiga sätt. Även om inredningen stundtals gränsar till kitsch är helhetsintrycket ombonat och genuint trevligt. Man har tagit fasta på byggnadens karaktär och gett den en twist. Det känns samtida med en liten doft av förra sekelskiftet.

Restaurangen är uppdelad i tre delar, en bistrodel precis innanför dörren som döpts till ”Roma” och påstås ha italienskt tema. Här finns kaffe och te, smörgåsar och sallader, samt även pubmenyn från Londondelen. Miljön är rustikare än i de övriga delarna men fortfarande ombonad. Trevligast är det ute i den glasade tillbyggnad som vetter mot spåren. Tillbyggnaden i sig är väl ingen skönhetsupplevelse, men den är trevligt inredd med bekväma möbler.

Bistrodelen är restaurangens svagaste kort. Även om maten är helt okej känns det som att konceptet faller mellan stolarna. Det är inte riktigt ett kafé, inte riktigt ett lunchställe, inte riktigt en pub. Utbudet av te och kaffe är begränsat så det blir inte förstahandsalternativet om man  bara ska ta en fika, men det blir inte heller förstahandsalternativet om man ska ta en öl, eller om man ska äta middag.

Längre in i lokalen finner man ”London”, som är tänkt att likna en brittisk pub. Som sådan övertygar den emellertid inte, eftersom varken inredningen eller ölutbudet påminner det minsta om Storbritannien. Det är emellertid trevligt och ombonat och känns mer genomfört än bistrodelen. Här sitter man gärna och tar några öl, och varför inte en parisare eller en rejäl entrecôte, eller en fish and chips?

Längst in, med gula plyschfåtöljer och murriga röda och bruna sammetstextilier, ligger brasseriet som kallas ”Paris”. Här finns en väl genomtänkt à la cartemeny med fransk touch. Priserna är höga men inte överdrivna och man får mycket och vällagad mat för pengarna. Kanske inte ett alternativt för den som vill uppleva experimenterande matlagningskonst i den absoluta framkanten, men definitivt ett bra val för den som tycker om att gå ut och äta gott. Särskilt bör nämnas de monumentala desserterna, där Tiramisun intar en hedersplats. Restaurangens eget porslin och bestick förhöjer den estetiska upplevelsen.

Restaurang Stationen är ett ambitiöst projekt som tack vare sitt läge intar en hedersplats i den nya stadskärna som växer fram runt järnvägsstationen, med en ny galleria, matvarubutik och hotell på den östra sidan. Eftersom så mycket av det nybyggda är anskrämligt är den ombonade restaurangmiljön en välkommen kompensation. Har ni ännu inte varit på Stationen rekommenderas ett besök, eller flera.

Upsala Nya Tidning om Stationen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.