Bättre sent än aldrig

Odd Nerdrum – Skatt och misshandlade djur
Edsviks konsthall

Den stora nackdelen med Edsviks förnämliga konsthall i Sollentuna är att den ligger tämligen avsides. Det är anledningen till att jag inte förrän nu, med bara någon vecka kvar av utställningen, kunnat bese Odd Nerdrumutställningen Skatt och misshandlade djur, som pågår fram till den 15 december.

Omvägen till Edsvikens strand var emellertid väl värd besväret och den som ännu inte hunnit se Nerdrumutställningen bör passa på under den tid som återstår. Den besynnerliga titeln kommer sig dels av den motivkrets som förevisas i utställningslokalerna på bottenplanet, med döda djurkroppar framställda i olika makabra positioner men med sedvanlig nerdrumsk teknisk ekvilibrism, och givetvis det klammeri med rättvisan som renderat konstnären en tvåårig fängelsedom för skattebrott.

Den egensinnige Nerdrum är en teknisk virtuos, förmodligen oöverträffad i samtiden vad handlaget anbelangar. Genom åren har detta ådragit honom mycken kritik från det antitraditionalistiska konstetablissemanget. En hel del av kritiken har förmodligen också spätts på av konstnärens egen ovilja att inordna sig i sammanhang. Han jämför sig med de historiska mästarna, inte samtida kollegor.

Den tekniska skolningen är hämtad ur traditionen, men motiven är på samma gång moderna och tidlösa. Tidsmarkörer från industrialismens epok, som mausergevär och bomullslinnen, är vanligt förekommande, samtidigt som figirerna inte sällan leder tankarna till 1800-talets riddarromantik. Att stiga in i Newrdrums universum är att träda ned i en surrealistisk drömvärld, där drag av Dalis Freudianism kan anas, även om uttrycken är väsensskilda.

Självporträtten som visas en trappa upp är storslagna, vemodiga och vackra på en och samma gång. En av Nerdrums talanger är förmågan att samtidigt kunna injaga känslor av obehag och äckel och skönhet och vördnad i betraktaren. Det är ett konstnärskap som passar in i såväl den klassiska som den moderna traditionen. Det är bara det att den senare har svårare att begripa detta.


SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.