Ekvilibrism på Sibyllegatan

JOHAN PATRICNY recent paintings
Galleri Agardh & Tornvall

För den som besökt Liljevalchs vårsalong och liksom jag förtjusats av Johan Patricnys två interiörer från Nationalmuseum finns nu ett utmärkt tillfälle att fördjupa sig i denne ekvilibrists måleri på galleri Agardh & Tornvall på Sibyllegatan.

Patricny är en skicklig porträttmålare, vilket inte minst Utrikesdepartementets porträtt av Laila Freivalds bevisar. På utställningen på Agardh & Tornvall visas det rykande färska porträttet av Johan Hakelius, som inkännande fångar den excentriske skriftställarens persona.

Höjdpunkterna på utställningen är interiörerna från Nationalmuseum, men även de övriga interiörmålningarna – med och utan modeller – från konstnärens egen ateljé visar att Patricny tagit ytterligare ett steg i sin konstnärliga utveckling. Interiörerna är roliga, eftersom den drivna hantverksmässigheten och det klassicistiska anslaget bryts mot till synes slumpmässiga utsnitt, snarast erinrande om fotokonstens. Effekten låter inte vänta på sig.

Även trädgårds- och landskapsmålningarna är sevärda, men det är interiörerna som lämnar ett bestående intryck. Den som uppskattar skickligt måleri bör utan tvekan bege sig till Agardh & Tornvall innan den 17 mars.

(När ni ändå är i krokarna kan ni passa på att besöka närliggande Tössebageriet där stadens godaste semlor bakas).

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.