Krönika: En hyllning till det demokratiska engagemanget

I dagens krönika i Barometern skriver jag med anledning av Kari Anne Moes film Till ungdomen, som förhandsvisades av Folkets Bio under Almedalsveckan i Visby, om det bräckliga öppna demokratiska samhället och alla dem, inte minst ungdomar, som genom sitt ideella engagemang gör det möjligt.

Demokrati är inte effektivt, det är ofta tråkigt, frustrerande och osexigt, men det är vår garant gentemot maktfullkomlighet och godtycke. En förutsättning för att det ska fungera är emellertid att vi som medborgare engagerar oss i samhällets utformning och att vi accepterar det demokratiska samtalet och dess spelregler.

Likgiltigheten är det öppna samhällets värsta fiende, men också kompromisslösheten och oviljan att lyssna till meningsmotståndare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.