Den bisarra fördelningspolitiken inom svensk fotboll

Antagligen är jag sist på den här bollen i hela landet, men det får man också vara när man har semester och är ute och seglar: Missa inte AIK Fotbolls nytillträdde VD Thomas Edselius inlägg på Dagens Nyheters debattsida häromdagen. Edselius går till storms mot den bisarra omfördelningspolitik som tillämpas inom Svensk Elitfotboll och som går ut på att konsekvent missgynna de klubbar som lyckas attrahera stor publik.

Det är egentligen inte särskilt mycket nytt i Edselius debattinlägg, för en supporter handlar det mest om gammal skåpmat. Det nya består snarare i att detta är första gången en VD för någon av storklubbarna verkligen vågar ta bladet från munnen och sätta ned foten gentemot de missförhållanden som är orsaken till att Allsvenskan rankas som Europas 24:e bästa liga medan landslaget ligger på 10:e plats.

Det pågår just nu ett arbete inom SEF som syftar till att utvärdera hur en förändring av fördelningssystemet för sponsorintäkter och teveintäkter skulle falla ut. Detta utvärderingsarbete ska pågå i två år, så det är minst sagt välkommet att en representant för en av de största klubbarna går ut och sätter press på de ansvariga.

Förutom kritiken mot Svensk Elitfotboll riktar Edselius även en känga åt Riksdagen som gett polisen möjlighet att ta betalt för sina insatser i samband med fotbollsmatcher. I varje rättsstat bör polisens beskydd gälla alla medborgare, också de som går på fotboll. Edselius påpekar också mycket riktigt att klubbarna bidrar med stora intäkter till statskassan via skattsedeln, så den kritik som riktas från idrottshatare till höger och vänster om att ”klubbarna ska stå för kostnaderna de orsakar samhället” faller tämligen platt.

Klubbarna var nettobetalare redan innan polisavgifterna. Det bisarraste med dessa avgifter är emellertid att de bara drabbar de klubbar som drivs i aktiebolagsform, något som ytterligare missgynnar just de stora klubbarna gentemot de mindre.

Något jag saknar i Edselius artikel är emellertid de ofördelaktiga skatteregler som gör att de bästa spelarna flyr Sverige för utländska ligor så fort de får chansen. Detta är emellertid något som inte särskilt riktas mot de stora klubbarna, även om det givetvis är de som drabbas i första hand.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.