Som om det vore världskrig

Det är alltid fascinerande att som gästande supporter komma till Norrköping och Idrottsparken. Välkomnandet är minst sagt, speciellt. Standarden sattes redan vid byggandet av den nya arenan, som på många sätt är en utmärkt anläggning för en småstad som Norrköping. Lagom stor, bra sikt, nära till planen. Sen kan man givetvis ha synpunkter på att det är konstgräsplan och så vidare, men på det hela taget är det en bra fotbollsarena för en liten klubb.

Tills man kommer till bortasektionen. Precis som när det kommer till ”nya gamla Ullevi” så tycks det som att arkitekterna fått i uppdrag att göra sektionen för gästande supportrar så ogästvänlig som möjligt. Till att börja med är det den enda sektionen på hela arenan som saknar tak. Jag vet inte hur många gånger jag har stått där i hällande regn medan hemmapubliken suttit torr och nöjd under taket.

Dumsnålhet

Kanhända handlar det om bristande självförtroende hos IFK Norrköping – de tror sig helt enkelt inte om att kunna sjunga ut gästande supportrar om dessa också kan dra fördel av den extra ljudförstärkning som ett utskjutande tak medför. Kanske rör det sig om genuin elakhet – de som rest genom halva Sverige och betalat dyra biljettpengar kan lika gärna stå där i regnet och frysa.

Förmodligen handlar dock bara om dumsnålhet – man snålar in på taket över bortasektionen. Det hela kan jämföras med Råsunda där bortasupportrarna begåvas med en exakt lika bra sektion som hemmapubliken. Till råka på allt har man rest ett idiotiskt stängsel mitt i bortasektionen vilket delar upp supportrarna i två halvor och som påverkar läktarsånger och annat negativt. Klokt nog har man tagit bort den taggtråd som tidigare prydde stängslets topp. Varför den placerats där från första början är en gåta.

Ytterligare en nackdel med Idrottsparkens (jag vägrar att kalla den för ”Nya Parken eftersom den knappast är ny längre och dessutom ligger på exakt samma plats som den gamla arenan) bortasektion är att man för att komma in måste gå runt inte bara hela arenan utan runt hela kvarteret. När polisen dessutom spärrar av de närmaste gatorna tvingas man att gå flera kvarter istället.

Rustade till tänderna

Polisen förresten. Få andra städer bådar upp en sådan oproportionerlig polisstyrka i samband med fotbollsmatcher som just Norrköping. Som gästande supporter välkomnas man av blinkande blåljus, kravallrustade konstaplar med nedfällda visir och dragna batonger. Knappast något som skulle få kommunens turismstrateger att glädjas. Få städer, möjligen med undantag för Göteborg, anstränger sig så hårt för att skrämma bort besökande som Norrköping.

Det förekom tydligen stök före match utanför bortasektionen i samband med gårdagens allsvenska möte mellan AIK och IFK Norrköping. Någon idiot kastade tydligen en smällare nära en polis så att denne skadades. Det är naturligtvis inte försvarligt. Däremot kanske inte särskilt konstigt med tanke på den aggressivitet de inhemska (och från andra städer inkallade) polismännen uppvisade gentemot vanliga supportrar. Självklart ska man som vuxen inte svara på polisens provokationer, men polisen borde inte bli förvånad över att någon svarar på provokationerna. Förmodligen är det precis det man vill. För utan stök som lokalpressen kan skriva om och östgötarna förfäras över blir det svårt att i framtiden motivera de groteska polisinsatserna i samband med matchdagarna, vilket i sin tur betyder mindre övertidstimmar och OB-tillägg för Kling och Klang.

Det tristaste med polisens och vakternas agerande är hur de hetsar mot vanliga tillresta supportrar som inte haft någonting alls med bråket och stöket att göra. Istället för att punktmarkera de som begått något brottsligt väljer man att hantera alla som lika goda kålsupare. När vi kom till arenan hade de bildat häck med dragna batonger och skällande schäferhundar och det dröjde tjugo minuter innan vi ens fick komma in på matchen. Min analys är att poliserna skapar fler farliga situationer än de löser genom den här typen av agerande.

Därmed inte sagt att de ska se mellan fingrarna med bråk och kriminellt beteende, men det här handlar om någonting helt annat. Bara för att det kommer fotbollspublik behöver man inte rusta som för världskrig. Faktum är att jag inte sett så mycket poliser utanför en fotbollsarena sedan guldmatchen i Göteborg 2009. Det säger något om Norrköpingspolisens bristande sinne för proportioner.

Huliganutredaren håller med

Bland förslagen som regeringens nationella samordnare Björn Eriksson lade fram i sitt betänkande i våras ingick att ”servicen mot bortalagssupportrar måste förbättras”. Det är en aspekt av supporterproblematiken som sällan behandlas i medierna. Förmodligen är det för att det är de stora klubbarna med stora supporterskaror, det vill säga de som bär den svenska elitfotbollen på sina axlar, som drabbas.

Det finns knappast något populärare folknöje i landsorten än att ondgöra sig över storstadsklubbarnas supportrar, samtidigt som det är dessa som genom den bisarra omfördelningen av teve-, reklam- och sponsorsintäkter finansierar småklubbarnas verksamhet, och som genom sin blotta närvaro skapar uppmärksamhet och intresse för allsvenskan. För, handen på hjärtat, vem skulle bry sig om Europas 17:e bästa liga om det inte vore för dess hängivna supportrar?

SvD, SvD. DN, DN, AB, AB, AB

7 kommentarer

 1. Hejsan!

  Ville bara tacka för en väldigt bra krönika, men har lite rättelser till texten.

  Tanken var att hela arenan skulle byggas om, men när man hade gjort tre sidor konstaterade man att man inte hade råd att bygga färdigt bortasektionen också. Det var alltså ett kommunalt bolag som valde att bygga i högkonjuktur, vilket gjorde att bygget blev betydligt dyrare än planerat.
  Nu är det dock bestämt att IFK Norrköping ska köpa loss Norrköpings kommunens aktier i arenabolaget, och ta över lånen på över 300 miljoner för att få fullständigt ägande till Idrottsparken, och planerna är att (vartefter) bygga färdigt arenan.

  Tanken var alltså att ha tak runt hela arenan, vilken kan se på bilden här:
  http://www.folkbladet.se/inc/ImageHandler.ashx?id=2712627&height=312&width=468&quality=75

  Att det är ett galler mitt i bortasektionen har att göra med att den ordinarie bortasektionen helt enkelt är delen längst åt sidan, sedan när det kommer större bortaföljen (AIK, dif typ) så öppnar man upp en sektion till.

 2. Polisen är ett speciellt kapitel i Norrköping..

  Efter gårdagens match när vi knallade ut så klarade en snut att lira ur sig kommentaren ,
  ”Blev det 2-2 eller”, med efterföljande hånflin..

  Som om han inte visste det . äckel!
  Allt för att skapa kravaller och uppvigla…

 3. Kan förtydliga att det skäl att arenan inte är färdigbyggd beror inte på snålhet eller konjuktur utan av en byggingenjör miss, när bygget väl var igång så framkom det att man gjort felberäkningar ett tak på befintliga betongfundamentet skulle pga landförhållandena under arenan göra att sättningar på 1 meter skulle kunna uppstå och den delen av arenan skulle vara livsfarlig att beträda, att riva bygga helt nytt skulle öka kostnanderna med minst 75 miljoner kronor, pengar som inte fanns och inte gick att försvara jämtemot skattebetalare för kommunledningen som drev bygget. Så den delen är skjuten på framtiden.

  När det gäller Polisen är det ganska känt att snuten inte är direkt kärvänlig i NKPG ngt som man fått erfaran många helgkvällar i sitt liv. Som Nkpg supporter har man oerhört lite utrymme vid hemma matcher tex.
  Bra drag på Gnaget igår btw.

  Sedan larv snacket om småstad och små lag osv gör bara din artikell larvig Stockholm är ”stort” men Nkpg är en större svensk stad och IFK Norrköping är en av Svensk historias största klubblag. Man är idag både ekonomiskt och på ungdomsidan ett svenskt storlag som äger sin arena har stabil ekonomi stor sponsor och fangrund och som sedan många år nu är en av Sveriges dominanta klubbar på Junior och pojksidan, där man producerar ungdomsproffs och ungdomslandslagspelare A-lagspelare i rask takt
  Inom ett par år är man det även i Allsvenskan.

 4. Jag höll på att bli ihjälkörd av polisen på ett övergångsställe i Åtvidaberg (antar att det var inkallade Norrköpingspoliser, baserar det på tidigare erfarenheter) för ett par år sedan. Hoppade undan i sista sekund. Poliserna hoppade sedan ur bussarna och gick rakt in en grupp på kanske 50 supportrar med sköldar och allt. Detta innan match utan några som helst stökigheter. Efter ett tags knuffande fick polisen, såklart, sitt bråk.

  När det lugnat ner sig och jag försökte prata med några av dem (poliserna) som inte såg ut att tugga fradga, fick jag bara till svar att det krävs två för att dansa. Konstigt att det så ofta måste va Norrköpingspolisen som bjuder upp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.