Behandlade som boskap

Att ett allsvenskt lag plockar en poäng borta mot den Holländska serietvåan får anses vara minst sagt godkänt. AIK stod ö, med några undantag, för en strålande insats mot Eindhoven igår, och även om det naturligtvis är tungt att tappa en ledning så var det oavgjorda resultatet mer än vad många vågade hoppas på. Vad som emellertid inte får godkänt betyg är själva matcharrangemanget. PSV Eindhoven visade sig vara en mycket osympatisk klubb och UEFA en hycklande organisation.

Den Holländska ordningsmakten överraskade först positivt när runt 2000 gnagare samlades på torget Markt i centrala Eindhoven. De första timmarna syntes inga poliskonstaplar till överhuvudtaget och när de väl dök upp, förvisso kravallutrustade i piketer, höll de sig diskret i bakgrunden och provocerade inte fram några konfrontationer. Det var en glatt gäng som bytte pengar mot rusdrycker på barerna kring torget. Lokalbefolkningen verkade också glatt överraskade över anstormningen.

En plump i protokollet var dock att samma personer (polisen?) som hade anmodat oss att samlas på torget inte hade upplyst de lokala näringsidkarna om detta varför flera av barerna och restaurangerna plötsligt fanns sig kraftigt underbemannade och närmast i panik fick ringa in extra personal. På något ställe tog hamburgarna slut och någon annanstans började också ölen at tryta. Detta var dock förhoppningsvis främst en positiv erfarenhet från de krögare som fick uppleva en lunchrusning utöver det vanliga.

Livsfara

De verkliga problemen tillstötte först vid insläppet till arenan. För att komma in i den snålt tilltagna bortasektionen, inklämd högt uppe under taket i ena hörnet, behövde man gå genom en lång smal korridor med metallstängsel på båda sidor. Längst fram i denna korridor fanns tre vändkors som endast släppte igenom en person i taget. Det krävs knappast något matematiskt geni för att räkna ut att dessa faciliteter var underdimensionerade när 1600 skulle in samtidigt. Trängseln blev stundtals oerhörd när hundratals människor tryckte på bakifrån samtidigt som ingen släpptes igenom längst fram. Hade någon ramlat vid något av dessa tillfällen hade det inneburit fara för liv.

Jag har mångårig erfarenhet av trängsel i folkmassor, framförallt från konserter. Bland annat var jag på den ödesdigra Pearl Jamkonserten på Roskildefestivalen år 2000 då nio personer fick sätta livet till. De som står längst bak i en sådan folksamling har ingen aning om vilket dödligt tryck som uppstår längre fram. Enligt min bedömning innebar situationen vid gårdagskvällens insläpp helt klart fara för liv och lem, inte minst för de äldre och unga som också hade rest till Eindhoven för att se Europacupmatchen.

Själv befann jag mig i den främsta tredjedelen av folkmassan och kom in på läktaren tio minuter efter avspark. De som kom sist i kön missade över tjugo minuter av matchen. Det är skandalöst. Det var inget bråk någonstans runt arenan, publiken skötte sig exemplariskt i samband med insläppet, trots att man behandlades som boskap. Det fanns ingen som helst anledning till detta förnedrande säkerhetsarrangemang, som skapade farligare situationer än det avstyrde.

Ogin biljettpolicy

Jag har tidigare här på bloggen ondgjort mig över hur vissa allsvenska klubbar behandlar bortasupportrar. Senast skrev jag exempelvis om IFK Norrköping. Peking bleknar emellertid i jämförelse med Holländarnas oprofessionella och farliga sätt att sköta säkerhetsrutinerna. Det förde snarare tankarna till regimen i ett annat Peking, nämligen det i kina.

Värt att notera är att de stackars funktionärer som skötte insläppet och som var tvungna att konfrontera bortapubliken personligen, tycktes medvetna om de dåliga rutinerna, och några av dem sa till och med ”vi skäms, vi skäms för Holland.”

Väl uppe på läktaren kom nästa dåliga överraskning. Det har varit ett visst rabalder kring PSV Eindhovens ovilja att släppa fler matchbiljetter till AIK. Njuggt gav man bara bortalagets supportrar de 1600 plåtar som utgör miniminivå i UEFAS regelverk. Med facit i hand ter sig detta minst sagt obegripligt. De flesta sektionerna på Philips sunkiga åttiotalsarena gapade tomma. Till exempel den stora kortsidesektion som liksom ett hån bredde ut sig alldeles intill den lilla undanskymda tårtbit till vilken vi var hänvisade. Det hade ur säkerhetshänseende inte varit ett dugg svårare att säkra den sektionen än den som vi stod på.

Det kan bara finnas två förklaringar till PSV:s ogina agerande. Antingen vill man helt enkelt inte jävlas och förstår inte att what goes around, comes around, att lite generositet och vänlighet alltid lönar sig i längden och att ett sådant agerande som den Holländska klubben uppvisade igår undergräver alla förutsättningar för ömsesidig respekt. Förhoppningsvis får sig PSV en tankeställare när de möter AIK på Råsunda och blir varse att bortasupportrarna där får en lika bra sektion som hemmaklacken.

Den andra tänkbara förklaringen är att man helt enkelt är medvetna om vilket pinsamt dåligt publikstöd man har, både i kvantitativa och kvalitativa termer och att man därför att sportsliga skäl inte vill riskera att bli utsjungna på hemmaplan av de svartgula supportrarna. Oavsett vilket är PSV:s agerande vad gäller biljettillgången bland det osportsligaste som jag har varit med om. Kanske är det så att PSV får så mycket pengar från huvudsponsorn Philips att de helt enkelt inte behöver locka publik till sina matcher av ekonomiska skäl. Resultatet av ett sådant förhållningssätt blev vi varse när vi såg den klena publiktillströmningen av hemmapublik.

Men besvikelserna slutar inte där. När vi sedan skulle lämna arenan upptäcker vi till vår förvåning att vi är inlåsta. Ett stort metalljalusi hade rullats ned för utgången. Ingen hade upplyst oss om detta eller lämnade någon förklaring. Inga funktionärer fanns på plats som kunde ge upplysningar. 1600 personer stod tätt sammanpressade som boskap i varmt rum med dålig luft och lysrörsbelysning i taket. Efter ca fyrtio minuter i denna belägenhet började folk längst fram ta saken i egna händer och lyckades faktiskt bända upp jalusiet så att folk kunde krypa under.

Det var emellertid att gå ur askan i elden. På andra sidan väntade en nedsläckt korridor och stängda grindar. Efter ytterligare trettio minuter släpptes vi ut genom dessa. Fortfarande utan någon förklaring vi behandlats på detta sätt. För att ytterligare understryka de usla rutinerna var det samma grind som blockerade vägen ned till bussarna som stod på gatan och vägen ut till perrongen på tågstationen, vilket gjorde att de som skulle åt ena hållet inte kom ut så länge som folk strömmade åt det andra. Fortfarande fanns inga funktionärer på plats för att visa vägen eller ge förklaringar.

Det var minst sagt skönt att lämna Eindhoven bakom sig, inte minst med en välförtjänt poäng i bagaget.

Hycklande UEFA

I samband med AIK:s hemmamatch mot PSAK Moskva tidigare i höst tilldömde UEFA AIK dryga böter för att supportrar stått i trapporna på läktaren. I ljuset av gårdagens debacle ter sig detta minst sagt som ett hån. PSV utsatte bortapubliken för livsfara vid upprepade tillfällen, hindrade oss från att se inledningen på matchen och skapade genom dessa bristande säkerhetsrutiner och den osköna policyn både vad gäller biljetter och tilldelade av läktarsektion en jäsande missämja som i sin tur utgjorde en säkerhetsrisk.

Om inte UEFA straffar PSV Eindhoven hårt för detta (bötesbeloppet borde vara mångdubbelt större än det AIK fick för att folk stod i trapporna) har de ännu en gång bevisat att de är en korrupt, hycklande och oseriös organisation som hotar fotbollen snarare än främjar den.

20121026-123746.jpg

20121026-123758.jpg

20121026-123817.jpg

20121026-123829.jpg

20121026-123839.jpg

20121026-123852.jpg

14 kommentarer

  1. Det är för jävligt av dessa holländare. Jag och min fru hade varit på en bilsemester i Europa och på hemvägen så tänkte vi pricka in matchen. Anlände till Eindhoven onsdag mitt på dagen med hopp att få köpa två biljetter. Detta visade sig vara omöjligt frugan som pratar bättre engelska försökte tala om för dom att vi gärna ville se matchen. Och att vi var på semester och kört 800 mil när vi kom dit. Dom hänvisade att man kunde se matchen på storbilds tv i centrum. Där det också skulle vara tre brigader poliser som bevakade. Då fick jag nog så det blev rakavägen hem tot detta dyngn 180 mil. Detta måste uppmärksammas att man inte kan åka till Holland och se en fotbollsmatch som turist.

  2. Det är för jävligt av dessa holländare. Jag och min fru hade varit på en bilsemester i Europa och på hemvägen så tänkte vi pricka in matchen. Anlände till Eindhoven onsdag mitt på dagen med hopp att få köpa två biljetter. Detta visade sig vara omöjligt frugan som pratar bättre engelska försökte tala om för dom att vi gärna ville se matchen. Och att vi var på semester och kört 800 mil när vi kom dit. Dom hänvisade att man kunde se matchen på storbilds tv i centrum. Där det också skulle vara tre brigader poliser som bevakade. Då fick jag nog så det blev rakavägen hem tot detta dyngn 180 mil. Detta måste uppmärksammas att man inte kan åka till Holland och se en fotbollsmatch som turist.

  3. Det är för jävligt av dessa holländare. Jag och min fru hade varit på en bilsemester i Europa och på hemvägen så tänkte vi pricka in matchen. Anlände till Eindhoven onsdag mitt på dagen med hopp att få köpa två biljetter. Detta visade sig vara omöjligt frugan som pratar bättre engelska försökte tala om för dom att vi gärna ville se matchen. Och att vi var på semester och kört 800 mil när vi kom dit. Dom hänvisade att man kunde se matchen på storbilds tv i centrum. Där det också skulle vara tre brigader poliser som bevakade. Då fick jag nog så det blev rakavägen hem tot detta dyngn 180 mil. Detta måste uppmärksammas att man inte kan åka till Holland och se en fotbollsmatch som turist.

  4. Det är för jävligt av dessa holländare. Jag och min fru hade varit på en bilsemester i Europa och på hemvägen så tänkte vi pricka in matchen. Anlände till Eindhoven onsdag mitt på dagen med hopp att få köpa två biljetter. Detta visade sig vara omöjligt frugan som pratar bättre engelska försökte tala om för dom att vi gärna ville se matchen. Och att vi var på semester och kört 800 mil när vi kom dit. Dom hänvisade att man kunde se matchen på storbilds tv i centrum. Där det också skulle vara tre brigader poliser som bevakade. Då fick jag nog så det blev rakavägen hem tot detta dyngn 180 mil. Detta måste uppmärksammas att man inte kan åka till Holland och se en fotbollsmatch som turist.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.