Också domare har ett ansvar

Fotbollsmatcher skall avgöras genom spelet, inte genom domares tveksamma insatser. Igår var det emellertid inte frågan om någon tveksam insats. Till och med huvuddomare Markus Strömbergson själv erkänner att det bortdömda målet i AIK:s match mot MFF var ett misstag. Alla såg det när det hände och fick det bevisat på reprisbilderna. Det var inte en offsidesituation.

Att samme linjedomare bara någon minut senare upprepar exakt samma situation, med undantaget att den här gången hade bildproducenten fått tillsägelse så någon offsidelinje visades inte i reprisen, gör det hela helt horribelt.

Det är svårt att inte vara ett rov för stridiga känslor en dag som denna. Å ena sidan spelade Gnaget bättre än vad de gjort i någon av årets tidigare matcher med fler målchanser än i alla de andra matcherna sammantaget. Flera av AIK-spelarna gjorde en riktigt, riktigt bra match. Den nya startelvan bådar också gott inför den fortsatta säsongen. Å andra sidan bestals AIK på segern av domarteamet.

Varför en domare inte får ta hänsyn till det filmade materialet och ändra ett tveksamt domslut är obegripligt. Att så många domare tydligt väljer att frångå heliga principer som att hellre fria än fälla när det kommer till storstadsklubbarna är också en oroväckande tendens. Om det är ett utslag av bristande omdöme och en oförmåga att hantera pressen som det innebär att döma inför fullsatta, sjungande läktare, eller en dold agenda från SvFF:s sida att inte ge storklubbarna någonting gratis ska vi låta vara osagt. En sak är emellertid säker och det är att den här typen av oprofessionella domare hör inte hemma i högsta serien.

Särskilt besviken blir man eftersom domare Strömbergsson inte tidigare utmärkt sig genom dåliga domslut. hade det varit Martin Hansson eller någon annan ökänd klåpare hade man inte blivit lika förvånad. Linjedomaren borde däremot stängas av, helst på livstid. Förbundet är måna om att straffa både spelare och åskådare hårt, men de egna funktionärerna kan begå hur horribla misstag som helst utan påföljd. Det är inte rimligt.

20130419-110020.jpg

Publiken gjorde sitt, Gnaget gjorde sitt. Synd att domarteamet inte gjorde sin del.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.