Sommarserie om frihet

Nu kan man läsa hela min artikelserie om frihet på Jönköpings-Postens webbplats:

Del 1: Du är ett mål, inte ett medel

I den första delen resonerar jag kring frihetens själva utgångspunkt: du finns till för din egen skull. Politiken bör tjäna individen och dess syfte vara att maximera den enskildes möjligheter att utforma sitt eget liv efter eget gottfinnande.

Del 2: Nyttan är frihetens fiende

I del två vänder jag mig emot den nyttoargumentation som blivit allt påtagligare i det offentliga samtalet. Friheten är ett självändamål, inte en gåva från de folkvalda.  I ett fritt samhälle är det inte mina grundläggande behov som ska styra hur jag lever. I ett fritt samhälle är det mina drömmar och önskningar och min strävan efter att förverkliga dem som ska avgöra hur jag lever.

Del 3: Frihet från tvång

I den tredje och avslutande delen resonerar jag kring frihetens förhållande till rättigheter och skyldigheter.

Definitionen av frihet var som bekant annorlunda bakom järnridån. I Sovjetunionen garanterades alla medborgare arbete, men deras frihet var knappast större för det.

De positiva friheterna sätter dock fingret på en viktig aspekt även av den negativa friheten: politisk frihet existerar bara om den garanteras av andra.

Finns inte ett politiskt system som garanterar friheterna är det ytterst oss själva och vår förmåga att värna friheten vi har att falla tillbaka på.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.