När skäggiga barbarer härjade Frankrike

När jag ser den för övrigt inte särskilt bra HBO-serien Vikings som skildrar den danske kungen Ragnar Lodbroks härjningar i Frankerriket och på de brittiska öarna påminns jag om hur kortvarig och sårbar den kristna civilisationen i Västeuropa i själva verket är.
 
Bara ett århundrade efter att Karl Martell stoppat det islamiska anfallskriget i söder anlände våra egna skäggiga förfäder till Frankerrikets norra kust med sin hedniska lära och mord i blick.
 
Paris plundrades två gånger av vikingar under 800-talet och dess kyrkor brändes ned. Staden anfölls en tredje gång och belägrades då under två hela år innan parisarna gav upp och betalade danegäld.
 
Vikingarna kunde inte bry sig mindre om frankerriket och dess lysande civilisation. De drömde om guld och ära och att efter döden sitta vid Odens sida i Valhall. Vittnesmålen som finns bevarade förskräcker. Präster och munkar dödades, kvinnor våldtogs och såldes som slavar. Som i dagens Mellanöstern ungefär.
 
De senaste århundradenas tekniska och ekonomiska överlägsenhet gentemot civilisationer med andra uppfattningar om moral har fått oss att ta vårt samhälle och dess filosofiska grundvalar för givna. Dessutom tycks vi tro att människor av andra uppfattningar kommer att överge dem och ansluta sig till vår egen livsstil så snart de får se den på nära håll.
 
Men bara för att man själv är övertygad om att ens egen uppfattning är den rätta betyder det inte att den som har en motsatt uppfattning kommer att låta sig övertygas.
 
Den som tror att den kommer till Valhall eller till islamisternas paradis genom att halshugga kristna kommer knappast att ändra uppfattning för att den blir varse hur gött vi har det i västvärlden.
 
Kampen om världsåskådningar och moralsystem har utkämpats med vapen, men vi får inte glömma att det är en kamp mellan idéer. Våra nordiska länder kristnades och inkorporerades i den Europeiska kultursfären inte genom anfallskrig och erövring utan genom kulturell påverkan och missionerande.
 
För min del är jag glad åt att vi på detta sätt lämnade det förkristna klansamhället bakom oss. Den som inte är övertygad kan ta del av hur detta tedde sig genom de isländska sagorna.
 
Blodtörstiga barbarer måste stoppas vid stadsportarna, men för att bli kvitt dem är det deras idéer och världsåskådning som måste bekämpas.

En kommentar

  1. Hej, mycket bra skrivet om att det är ideerna som måste bekämpas. Vill ha kontakt med andra som fattar detta. Maila!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.