Bland fyllskallar och fotbollsfans.

På grund av att vi hade en del andra ärenden på vägen, såsom Visfestivalen i Västervik, så bilade vi ner till helgens bortaresa. Vad jag inte hade räknat med var den omvälvande upplevelse det var att vistas i flera timmar, spik nykter på en samling för supporterföreningen, i full färd att leva upp till sitt rykte på främmande ort.

En bortaresa är själva höjdpunkten i supporterlivet: när man är på bortaresa gäller inte de normala sociala och moraliska konventioner som annars präglar vardagen. Det är ok att knäcka en bira klockan sex på morgonen, det är ok att regrediera till förpubertalt beteende; det hör liksom till. Allt detta är insikter som de flesta aktiva fotbollssupportrar besitter men gör sitt yttersta för att undanhålla familj, släkt och vänner. Det är en frizon, ett sätt att rensa systemet.

Om att alkoholen är en essentiell del i konceptet har jag aldrig svävat i tvivelsmål, men hur förödande för den totala upplevelsen just avlägsnandet av detta element skulle vara hade jag inte räknat med. Desto mer beundrar jag dem som brukar köra oss till våra bortamatcher (jag och mina kamrater brukar oftast åka i privat bil, bara sällan på de organiserade bussresorna). Men så har jag också personligen ganska svårt för att umgås med berusade människor när jag själv är nykter. Jag vet inte om det är en tillgång eller en svaghet.

Det var emellertid bara  samlingen och krogröjet som inte kändes särskilt angenämt. Under  själva matchen bekom mig inte nykterheten det minsta, den var snarare en tillgång med tanke på hur svårt det ändå var att följa spelet på den värdelöst konstruerade Malmö Stadion. Fotboll kan helt klart åses nyktert, men man missar absolut en del av helhetsupplevelsen med en bortaresa.

Efter matchen var det dock skönt, trots ett uselt humör, att sätta sig spik nykter i en luftkonditionerad bil och styra norrut, bort från eländet. Tanken på att nyktra till under en sju-åtta timmars lång bussfärd i hetta och kroppsodörer kändes som ett av de allra minst lockande alternativen.

7 kommentarer

  1. Angående att inte vilja umgås med onyktra människor när man själv är nykter tycker jag själv att det känns som en svaghet. Jag blir ganska sur och bitchig bitvis och tycker att alla onyktra är skitjobbiga.

  2. Ja naturligtvis är det så. jag gillar inte heller nyktra människor när jag själv är berusad, men denna ovilja är ingenting i jämförelse med den jag känner mot fyllon när jag själv är nykter. Mna kanske helt borde separera de nyktra och de berusade från varandra?

  3. jag tycker det inte alls är nått märkvärdigt att umgås med en onykter person om jag själv är nykter. Ofta får man veta sanningar som annars kommer fram. Men dock så får man väl vara ganska försiktig med vad man pratar med en onykter person om…dock ska man inte heller lyssna jämt på allt den säger. Men i största grad så tycker jag det är kul att umgås med onyktra. Är ofta på fester nykter, då jag inte är en riktig ”fuller människa”….jag har upplevt för många konsekvernser av att dricka för att finna någon tjusning i det. Som sagt; man kan ha kul även spiknykter på fest! Belive me ;P

  4. Malle: jo, du har poänger där. jag har också varit nykter på fester och det har funkat hyfsat. En bortamatch med Black Army i nyktert tillstånd är dock något helt annat, erfor jag i lördags…

  5. Jag var där och jobbade. Resultatet speglar inte matchen eftersom Sandqvist gjorde ett par riktigt kvalificerade räddningar som höll nere siffrorna. Du skulle sett Hulsker när han gick ut. Han var skitförbannad.

    Själv var det min dag dagen efter på Örjans Vall. Tveksamt ifall HBK kan ta revansch för sin Blåvitt-förlust borta mot AIK dock..

  6. Peter Käck: Jag kan tänka mig att Hulsker var förbannad när han byttes ut, men det är dags att han börjar prestera lite på planen också. Det kan säkert ligga någonting i det han sade efter matchen, att han inte fick några passar och att Figuiredo satsade på att göra mål själv istället för att passa in i straffområdet. Jag tycker dock att Hulsker bleknat en hel del sedan försäsongen även oavsett detta. Intressant att han fick lira från start igår mot Halmstad dock, undrar omherrar Norling och Novakovic ser något hos norrmannen som vi andra inte sett sedan försäsongen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.