Ljuset i tunneln.

Nyss hemkommen från en ljummen kvällspromenad till fornminnesområdet i Gamla Uppsala gläds jag åt att arbetet fortskrider med att restaurera Röboåsen genom att bygga en tunnel över den nya påfarten till E4, vilket jag bloggat om tidigare. Motorvägsbygget som förfular landskapet kring Uppsala för alltså med sig några positiva bieffekter utöver att det avlastar staden från den tunga trafiken.

En annan bieffekt, som tyvärr hänger samman med en total skövling av urgammal kulturbygd är att man för en gångs skull blev tvungna att satsa resurser på arkeologiska utgrävningar av alla de fornminnesområden som låg längs den nya motorvägssträckningen. I Sverige är det nämligen så att arkeologiska utgrävningar som regel endast sker i samband med byggprojekt.

Röboåsens restauration kompenserar i alla fall i viss mån den förfulning av Uppsalas nordöstra delar som motorvägspåfarterna innebär. För min del fick de gärna göra en tunnel av hela sträckningen.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.