Allemannerna och allemansrätten.

Nyss hemkommen från en veckas segling i en av världens förnämligaste naturmiljöer: Stockholms skärgård. Det är inte bara omgivningarna som har varit förnämliga, även vädret har varit strålande ända sedan jag steg ombord i Dalarö för en knapp vecka sedan. Nästan lite väl vackert om jag får säga det själv. Trots enträget insmörjande med Niveas olika solskyddsprodukter steg jag i eftermiddags i Finnhamn ombord på Waxholmsbolagets skärgårdsbåt med destination huvudstaden, röd som en kokt hummer.

Solbrännan är emellertid ett pris jag är mer än villig att betala för de senaste dagarnas fina segling, bäst i halvläns uppför Nämdöfjärden och Kanholmsfjärden. Solbränna är dock inte den enda konsekvens som det varma vädret fört med sig. Lagom till min avmönstring nåddes vi via radion av de första rapporterna om att årets algblomning tagit fart – denna sorgliga verkan av en ansvarslös jordbrukspolitik och ignorant hållning från allmänheten i länderna, inte minst Sverige, kring Östersjön, ett av världens mest förorenade hav.

Tillsammans med skarvarna håller cyanobakterierna (som är det egentliga namnet på ”algerna” i algblomningen) på att förändra Östersjön till oigenkänlighet. Algblomningen märks dock än så länge inte inne i skärgården, rapporterna kommer än så länge från Gotland.

En annan företeelse som tilltagit i omfattning i de svenska delarna av Östersjökusten är den tyska turistströmmen. Sedan det svenska inträdet i den Europeiska unionen har strömmen av tyska turister varit i ständig tillväxt. Det är uppenbart att de tyskar som köper billiga ( i deras ögon) sommarhus längs den svenska kusten, eller väljer att tillbringa båtsemestern i den svenska skärgården, tar konsekvenserna av unionen längre än vad vi själva har gjort.

Visst förstår jag tyskarna. Den svenska skärgården är erkänt en av världens vackraste naturmiljöer och den ligger inte långt bort från deras hemland. Via Danmark är det tidsödande med oäventyrligt att ta sig dit med fritidsbåt. Och vi har allemansrätten! Allemansrätten, det vill säga allas rätt att under ansvar vistas i skog och mark oavsett vem som äger den är ett storslaget privilegium som vi kanske inte alltid själva men väl våra kontinentala grannfolk förstått att uppskatta.

Ibland kan man dock få för sig att tyskarna missuppfattat innebörden i begreppet ”allemansrätt” och tolkat det som ”allemannernas rätt”. Allemanner är ju som bekant ett annat ord för tyskar.*

De flesta tyskar man träffar på ute i Skärgården är dock ödmjuka och sympatiska. Den olustkänsla som infinner sig har nog snarare att göra med vetskapen om att Sverige numera blivit en andra rangens nation, ett land dit tyskar norrmän och finnar åker för att leva billigt, handla billigt och supa billigt. Precis som medelhavsländerna fungerade för oss svenskar innan prisutjämningen som Unionen fört med sig, men som en del länder i Sydostasien, kanske främst Thailand, fungerar som idag för partysugna svenska ungdomar och andra svenskar som under Drömsemesterns flagg lever herrskapsliv på andra sidan jordklotet. Alltmedan vårt eget land koloniseras av penningstarka semesterfirare från den Europeiska Fästningens kärnländer.

What goes around, comes around.  

_________________________________________________________________________________

* Allemanner Germanskt stamförbund som omtalas för första gången år 211 och då var bosatt mellan Main och Donau. Allemannerna erövrade senare de romerska Decumatåkrarna (Agri Decumates) och utbredde sig i Schweiz och Alsace. Förjagade genom kejsar Julianus seger vid Strasbourg 357 återvände de efter hundra år och utbredde sig väster om Rhen ända till Mosel. De besegrades år 496 av Chlodvig och inlemmades i frankerriket. Ännu på Karl den stores tid hade allemannerna dock egna hertigar och under den karolingiska förfallsperioden delades hertigdömet Allemannien (Schwaben) mellan de badiska zähringarna i väster och hohenstrauferna i öster. Folknamnet "allemanner" har blivit fransmännens beteckning för tyskar över huvud taget. Källa

6 kommentarer

 1. Att tyskarna breder ut sig i Europa är kanske inte så förvånande: de har ju gjort det förr. Deras nya machtübername är i alla fall finkänsligare än senast. Lite beklämmande känns det i alla fall att just våra svenska marker har blivit ett tyskt rekreationsområde. Jag tror inte att tyskarna breder ut sig i samma utsträckning i till exempel Frankrike och England.

 2. Robban: Inte för att jag skulle vilja jämföra de tyska båtturisternas framfart i skärgården med den tyska invasionen av våra grannländer på fyrtiotalet, men nog känns det lite olustigt när den vanliga turistinformationen numera står på tyska överallt i skärgården likväl som på det internationella lingua franca engelskan.

 3. Boendes på en ö vars ekonomiska framgång till stor del beror på främmande folks vilja att besöka oss har jag svårt att förstå den här oviljan. Det finns inget bättre än den årliga tyska invasionen. Till skillnad från svenskarna som blir ärligt förvånade när det visar sig dyrt att turista på en av världens rikaste öar – förstår tyskarna betala för sig.

  Till saken hör förstås att Åland har en renodlat främlingsfientlig lagstiftning som vi kallar hembygdsrätt. Det är olagligt att köpa mark (tomt, stuga, osv.) om man inte är ålänning, vilket gör att folk kommer, gör sitt, betalar för sig och far sedan hem. Gudskelov.

  ”Sverige numera blivit en andra rangens nation”

  Vad kan det bero på? Fotboll? 😉

 4. Fredrik: Jag förstår mycket väl dina synpunkter. För Sveriges del vore dte bättre om svenskarna åtminstone såg till att slå mynt av den ökade turismen, men något sådant verkar inte ske i någon vidare stor utsträckning.

  Den ”främlingsfientliga lagstiftning” som du talar om är naturligtvis också en förutsättning för att den ålänska hållningen gentemot de utländska turisterna kan vara fortsatt positiv. Svenskarna har aldrig förstått att tillvarata sina egna intressen.

  Angående fotbollen avböjer jag att kommentera.

 5. Är här nere i Tyskland nu och man förstår ju lite varför de tycker att det är så speciellt i Sverige.. Längtar hem till sommar och min Båt =)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.