Vad är grejen med Johnny Depp?

Idag såg jag filmen The Libertine med Johnny Depp och John Malkovic i huvudrollerna, på DVD. Det var en av alla de filmer som jag bestämmer mig för att se på bio, men inte kommer mig för innan de tas ned från biografsalongerna. Idag blev det i alla fall slutligen dags.

Jag vet inte riktigt vad jag ska fälla för omdöme. Filmen motsvarade i alla fall inte mina vagt formulerade förväntningar. Den utspelar sig under en otroligt intressant tidsepok och tangerar många intressanta temata, men det känns som om manusförfattarna inte riktigt visste vad de egentligen ville säga. Storyn känns mest som ett stort ingenting och personporträtten är antagligen klichéer eller för vagt tecknade för att väcka något intresse.

The Libertine är väldigt vackert filmad och har ett mörkt/mystiskt bildspråk som talar till dess fördel. Tyvärr gör detta bildspråk att filmen inrättar sig bland raden av mörka/mystiska filmer utan någon särskilt välarbetad intrig, vars hela försäljningsframgång betingats av Johnny Depps förmåga att kittla unga flickhjärtan.

Vad är egentligen själva grejen med Johnny Depp? Han tycks vara det ultimata sexobjektet i en stor grupp unga kvinnors fantasier, oberoende av deras subkulturella tillhörighet. Jag har hört Johnny Depps lov sjungas med drömmande tonfall av såväl de självklara goth- och svartrockarbrudarna, men också av brats, indietjejer, punkbrudar, skinbyrds och andra oväntade varianter. Vad är det karlen har som gör honom till ett så åtråvärt byte?

Jag tycker att Johnny Depp är en duktig skådespelare med ett icke ofördelaktigt yttre, men, för att hålla oss till Hollywood, jag tycker att en skådespelare som Brad Pitt är både mångsidigare och snyggare. Ändå har jag inte hört honom prisas i alls samma utsträckning som herr Depp.

Personligen tror jag att Johnny Depps storhet ligger i att han väljer att medverka i alternativt blir tillfrågad att spela i, filmer som har något mörkt och mystiskt över sig. Till och med matinéserien om de karibiska sjörövarna har ju en sådan air över sig. Stämningen från alla dessa filmer i kombination med den relativa frånvaron av andra typer av filmer (visst, undantagen finns, men de är få) har, film efter film, lämnat ett litet uns kvar på Depps person, som ett tunt, osynligt lager magiskt stoft som gör att så fort han dyker upp någonstans infinner sig den mörka och mystiska stämningen och hundratusentals flickhjärtan börjar klappa fortare.

Den som vill se en riktigt, riktigt bra film med Johnny Depp bör söka upp hans svartvita westernrulle Dead man – även den mörk och mystisk förvisso. Ett plus i kanten skall karlen ha också eftersom han är personlig vän till min gamle hjälte Shane MacGowan.

30 kommentarer

 1. Jag tror att du är väldigt nära sanningen. Mystiska män är hett. Brad pitt har väl aldrig varit speciellt mystisk? Dessutom är han ganska mycket som urtypen för en snygg kille. Vilket inte alltid är det allra sexigaste.. Johnny Depp har absolut inte samma sorts utseende, inte alls lika propertionelig. Men vad jag vet är han i Pirates riktigt jävla rått sexig. Och väldigt skum, mystisk och farlig 🙂

 2. EHm.! Vad jag ville säga var väl att man inte måste vara en snygging för att få flickhjärtan att hammra som galna. Sexighet handlar om mkt annat..

  Hehe vet inte om det framgick 🙂

 3. Hum, att försöka komma på vem som är läckrast av Johnny Depp och Brad Pitt är ungefär som att välja mellan pest och kolera, fast tvärtom. 🙂 Kort sagt, bägge är asläckra.

  Grejen med Johnny Depp är att han lyckas välja väldigt olika roller och därmed når han kanske en bredare publik? Han har aldrig blivit typecast, och med ett sådant utseende kan man ju tilltala vilken kvinna som helst. Dessutom har han en oerhörd självdistans och humor som jag inte ser lika tydligt hos Brad Pitt.

  Men det är bara spekulationer från min sida. Vore jag singel skulle jag inte sparka ut någon av dem.

 4. Jag som trodde att Brad Pitt var mer ”poppis”, tycker det är honom det tjatas om. Men jag tycker Johnny Depp är klart mer attraktiv. Men varför det är så vet jag inte.

 5. L A J: Klart det spelar roll. Men jag vet inte. Jag kan tycka att Ronaldinho är sexig. Och som bekant är han ingen skönhet och den artificiella dimman är rätt frånvarande på fotblollsplanen…

 6. Carola: Jag vill nog mena att Depp snarare syns i väldigt likartade roller. Depp är liksom ett koncept – det är inte Pitt på samma sätt.

  Sara: Jag hör aldrig tjejer utgjuta sig över att de gillar Brad Pitt, däromt pratas det ständigt om Johnny Depp.

  Frida: Kan det vara miljonerna på fickan? Annars är det ett mysterium, för Ronaldhino har ju själv berättat i intervjuer hur alla brudar skydde honom som pesten innan han blev berömd…

 7. Johhny är inte min kopp te. Deesutom tycker jag han är en väldigt intetsägande skådespelare. Sexappeal handlar för min del om annat. En slags manlig styrka. Gillar inte missförstådda killar som man måste ta hand om – killen kan inte ens klä sig.

  Topplistan just nu
  Matt Damon för sitt leende och känsla av att vara en ödmjuk person trots framgångar ( se där hans kompis Ben Affleck, som säkert är mer tvålfager och detta i kombination en usel aktör… och bimbo.)

  Daniel Craig – God he´s get’s my vibes going and going. Som alla vet vid det här laget. Han verkar inte direkt vara en kul kille, men i badbrallor så kan jag ge honom en Martini, jag kan ”shejka” den åt honom.

 8. slottet: Skulle inte tro det. Jag tillhör inte den del av befolkningen som finner mycket pengar sexigt. Däremot talang och ett brinnande intresse för något. Tror inte mysteriet är större än så

 9. Ja det där är något jag också funderat över lite faktiskt. I min dansgrupp har vi mycket skilda åsikter om vad som är attraktivt hos det motsatta könet men alla kan hålla med om att Johnny Depp är alldeles väldigt vacker(mitt ordval, de skulle sagt sexig eller snygg kanske), till och med hon som bara gillar stora manly men med helskägg.

  Och jag tror du inte har helt rätt om det där med mystiken i filmerna han medverkar i. En annars halvkass sötsliskig film som Benny And Joon lyfts av Depps närvaro som lätt rubbad men hemskt snäll granne.

  Och det finns där lika mycket i Cry Baby, och där finns inte ett uns av mystisk dimma och han är den populära killen i skolan.

  Rent fysiskt så har han faktiskt hemskt fin benstruktur, hans drag påmminer faktiskt om Kate moss, en annan som absolut alla tycker är vacker.

 10. Anna-Frida: Jag menar att all den där mystiken och dimman liksom ska ha smittat av sig på hans person, så att han tar med sig den mystiken in i vilket sammanhang som helst, hur ljust, glättigt och omystiskt det än må vara.

 11. Matildas fikarum: Problemet är att jag aldrig någonsin sett röken av den där mystiken – mina teorier är helt teoretiska, byggda på utsagor från kvinnliga bekanta. I mina ögon är Johnny Depp en högst alldaglig snubbe.

 12. Men hallå, hur kan man undgå att förstå Johnny Depps storhet! Han är den attraktivaste mannen på denna jord (undantaget min sambo förstås!) Han väljer alltid intressanta roller och gör rolltolkningar som är synnerligen speciella. Han har förmågan att utstråla androgynitet utan att förlora sin manlighet. Han visar ett stort känsloregister utan att bli överemotionell. Hans ögon är magiska, så vackra, så varma. Hans sårbarhet är såå attraktiv eftersom den inte innefattar bedjande hundögon, han accepterar sin sårbarhet och gör den till ett triumfatoriskt drag som bejakar synen på honom som en man med stor inre styrka. Han är erotisk, men på intet sätt vulgär. Han utstrålar självdistans och självironi. Min favoritfilm med honom, ”Don Juan de Marco”, förvandlar mig till en blöt fläck där jag känner livsglädje och att livets passion pulserar i mina ådror och kommer så att göra även när jag är 90 år och ser den filmen. Han är perfektion, men inte en tråkig perfektion, utan en perfekt på grund av imperfektioner. Vem som helst skulle bli uttråkad av filmen ”The man who cried” om inte Johnny Depp vore med i den. Hans återhållsamhet är sååå attraktiv. Eller ”The secret window”, underbar film! Gilbert Grape. Edward Scissorhands, så där. Wilie Wonka. Finding Neverland. The ninth gate. Alla filmer med honom blir bra. Hans närvaro är elektrisk. Han är genial. Han är såååå attraktiv! 🙂 (samlar jag på Johnny Depp filmer eller gör jag?)

 13. Ja jag förstod vad du menade men håller fortfarande inte riktgt med. Jag är mer inne på Matildas fikarums linje där. Det är något som fanns där innan de mystiska filmerna, något som du tydligen inte ser. Och visst det ligger säkert något i det Cleo säger också.

 14. cleo: Men jag vet inte om hans rolltolkningar är så oerhört speciella – ofta påminner hans roller väldigt mycket omvarandra. Kan kärnan finnas i det som du säger om att ”han har förmågan att utstråla androgynitet utan att förlora sin manlighet”? Men varför skulle så många tjejer gilla androgynitet? Jag vill hävda att mysteriet fortfarande är olöst.

  Anna-Frida: Men vad är det egentligen som finns där och som jag inte ser?

 15. Ja jag vet inte riktigt. Själv är jag nog en sucker för androgynitet men det förklarar inte alls varför de som annars gillar muskler och helskägg faller som furor de också.

 16. Brad Pitt är bara äcklig. Som Leonardo di Caprio, han är också enbart äcklig. Vad de båda har gemensamt är deras opersonliga, tråkiga babyface. Tillåt mig spy galla.

  DEPP däremot…. är mörk, konstig, och, som Cleo skrev, androgyn på ett mycket attraktivt sätt (hans ansikte! Med lite smink och lite plocka ögonbryn skulle han kunna se ut som en kvinna). Inte så alldaglig.

 17. En man som kan vara sexig även när han spelar alkoholist kan inte vara annat än speciell!

  Underbar blogg! Hittade hit alldeles nyss och ska ta mig tid att läsa lite bakåt.

  //Linda

 18. Kan bara citera och hålla med Sophia Loren: ”Sex appeal är till 50% vad man har och till 50% vad folk tror att man har.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.