Ingen glögg för mig i år.

Har precis fått veta att min penicillinkur förlängs ytterligare två månader. Jag blir alltså alkoholfri i ett halvår. Även om det kanske är att betrakta som en liten skitsak med tanke på att jag har en orörlig värkande axel och en förlamad arm och varken kan spela gitarr, träna eller studera så känns det litet vemodig att behöva vara absolutist över helgerna.

Det blir således ingen julöl för min del i år. Med julöl syftar jag på spännande varianter från de brittiska öarna, St. Peters Winter ale är en stående favorit, och inte de underliga häxbrygder de svenska lagerfabrikerna häller ihop av gamla slattar när det vankas kristliga högtider.

Det blir heller ingen champagne på nyårsafton, och jag misstänker att mitt nyårsfirande överhuvudtaget kommer att bli ganska stillsamt och tillbakadraget, med tanke på hur olidligt jag brukar tycka att det är att vara nykter bland berusade människor.

Någon julsnaps blir det heller inte, vilket annars brukar vara en utmärkt digest till de kopiösa mängder stabbig köttmat ett traditionellt julbord innebär.

Men värst av allt: det blir ingen glögg! Det blir varken några spännande experimenter med kryddat rödvin, eller avsmakande av Systembolagets olika varianter, vilket annars hör årstiden till. Och undertecknad har ju, liksom så många andra, gott på Blossas försäljningsstrategi med årgångsglöggen.

Kanske ska jag glädja mig åt den onaturligt varma årstiden och försöka glömma julfirandet helt och hållet. Eller så försöker jag i alla fall, utan rusdrycker. Men vad skulle Albert Engström ha sagt?

11 kommentarer

 1. Man brukar snacka om ”vit vecka”. ”Vit jul” brukar många önska sig… men då i annan betydelse förstås… Ja, det här var ett elände… men du har inte så mycket att välja på. Då brukar jag försöka ”gilla läget” och göra det bästa av situationen…

  God Jul till dig – trots eländet!
  Mia

 2. Anne-Maj: Personlig favorit hittills är den med hjortron och Armangac…

  Catja: Ja, det är nog så jag får göra!

  Mia: Tack så mycket. Ja en vit jul lär det bli för min del, trots det onaturliga vårvädret…

  Nina på Johangården: Jag beklagar! Små fula piller är aldrig kul!

  frktjatlund: Jag går på ett väldigt speciellt penicillin dessutom, specialdesignat för just min bakterie – så jag byter ogärna ut det.

 3. Synd, men tråkigt behöver det inte bli, för det finns så mycket gott utan alkohol; te med glöggsmak, julcider, goda fruktdrycker, alkoholfri glögg, gott mörkt jullättöl, det är bara att njuta 🙂

 4. Jag håller med Emma. Bland det första vi fick lära oss på farmakologikursen var att det är en myt att man inte får dricka alkohol när man äter antibiotika. Antar att den myten uppstått för att man ska ta det lungt när man har en infektion i kroppen (vilket en del har svårt att göra med just alkohol i kroppen, vad vet väl jag ;o) ). Så njut du av din glögg, dina julöl och sist men inte minst av champagnen. Men kom ihåg; måttlighet är en dygd!

 5. Hannele: Tack, det har du faktiskt rätt i, men den traditionsenliga alkoholen är svår att ersätta.

  Nina på Johangården: Det är helt visst och sant! Vi får spara årets glögg!

  Emma: Tack för länktipset. Detta verkar ju trovärdigt. Ska dubbelkolla det innan jag sätte igång bara. Vore tråkigt om infektionen tog fart igen.

  Ida: Jag säger som Edgar i Strindbergs Dödsdansen: ”Det ska vara måttlöst, annars får det vara!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.