Järnvägstunnel förbi Gamla Uppsala!

Järnvägssträckningen mellan Uppsala och Gävle har  de senaste åren byggts ut och blivit dubbelspårig vilket medfört betydligt färre komplikationer för tågtrafiken. Den enda sträcka som fortfarande har enkelspår är den som passerar fornminnesområdet i Gamla Uppsala.

Nu har Banverket presenterat ett förslag som tycks vara välkommet både ur miljö- och kulturarvssynpunkt. De föreslår att järnvägen genom Gamla Uppsala grävs ned i tunnel förbi fornminnesområdet, rapporterar Upsala Nya Tidning

Den enda haken är att sträckan i så fall beräknas bli en av de dyraste. Den knappt fyra kilometer långa spårsträckan från norra Svartbäcken förbi Gamla Uppsala beräknas kosta nästan en miljard kronor. För den summan får man utbyggnad från enkelspår till dubbelspår samt en järnväg i tunnel förbi Kungshögarna. Tunneln skall i så fall byggas i betong och blir 650 meter lång enligt förslaget i Banverkets förstudie. Syftet är att skydda den känsliga miljön som utgör riksintresse.

Jag hoppas innerligt att man beslutar sig för att genomföra förslaget, vilket både skulle underlätta för den norrgående tågtrafiken och hjälpa till att bevara den känsliga miljön kring kungshögarna i Gamla Uppsala.

7 kommentarer

  1. Det känns viktigt att Sverige satsar på den förhållandevis miljövänliga TÅGTRAFIKEN! Jag efterlyser dock mer humana priser på biljetterna…Som det är idag så tjänar man oftast på att ta bilen – tyvärr.

    Trolda – Bilburen.

  2. Det gick inge’ vidare för mig med att ta mig i kragen… Nu sitter jag dessutom och läser ikapp inläggen som jag har missat på din blogg! =>

  3. Tråkigt i Uppsala är ju annars att man verkar ha börjat skära av parkerna.

    Gick förbi stationen för någon dag sedan. Där var parken försvunnen. Och de ska tydligen ta en bit av statsparken runt tennisbanan.

  4. Tack för ditt svar på min fråga om reklamen på bio… Trodde ett tag att de hade något fel på filmen och körde reklam medan de rättade till problemet men det var nog inte så. Mycket läsvärt att finna på din blogg. 🙂
    //V

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.