Temperaturer högt över det vanliga, är det normalt?

Visst känns den verkligen övertygande, Kommunistkinas nya miljösatsning. Satsningen tar sig uttryck som bygget av vindkraftsparken i Changshantou. Målsättningen är att 16% av landets energi ska komma från förnyelsebara energikällor år 2020. Det känns som en droppe i havet med tanke på att vi pratar om ett land som redan i år väntas gå om USA med att släppa ut mest växthusgaser.

Den nya satsningen på vindkraft känns ännu mer futtig mot bakgrund av att det varje vecka installeras fem nya kolkraftverk i landet. Skam och vanära åt den Kinesiska diktaturen och dess hänsynslösa energipolitik! Skam och vanära likaså åt de västerländska investerare som skor sig på samma politik (investerarna i förnyelsebara energikällor undantagna). Skam och vanära även åt alla de som kommer att okritiskt hänge sig åt diktaturens stora PR-projekt o form av de olympiska spelen. Minns OS i Berlin 1936…

Kineserna bränner kol och olja som aldrig förr, USA motsätter sig bindande avtal om energipolitiken och Reinfeldt tycker att vi här hemma kan vänta på att andra länder ska agera – vi pantar ju så mycket burkar i Sverige (vad nu det har med saken att göra).

Samtidigt ser vi dagligen och stundligen konsekvenserna av det förändrade klimatet. Värmeböljor slår till och kräver dödsoffer i östra Medelhavsområdet. Storbritannien och Ryssland hemsöks av onormalt kraftiga skyfall. Skygglapparna sitter emellertid stadigt på en stor del av befolkningen och inte minst hos de kompromissande makthavarna.

Eller som jarl Alfredius formulerade sig riktat till tevemeteorologen Lage Larson:

– Temperaturer långt över det vanliga, är det normalt så här års, Lage?

7 kommentarer

  1. Hannele, om alla hade gjort som du, hade det blivit en mycket bättre värld. Tack för att du sorterar!
    Det gör jag med :).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.