Det modernistiska projektet under luppen

Under omprövning. En antologi om konst, kanon  kvalitet. (Atlantis / Axess)

Red. Johan Lundberg

Så har jag äntligen hunnit iväg till posten och hämtat ut antologin Under omprövning, utgiven av Axess tillsammans med bokförlaget Atlantis, där undertecknad medverkar med texten Det svenska musikundret vilar på tradition, tidigare publicerad i Axess magasin.

Boken rymmer texter från en rad namnkunniga personer, både svenska och utländska, som kritiskt granskar olika aspekter av de modernistiska projektet och den postmoderna eran, och även ansatser till att hitta nya vägar för kulturen bortom dessa inkörda hjulspår som alltmer kommit att likna en återvändsgränd.

Bland namnen kan nämnas Theodore Dalrymple som skriver om den modernistiska arkitekturens frontgestalt Le Corbusier, Roger Scruton om ”Det postmoderna örat”, Einar Askestad på temat ”En kyrka som skäms för Bibelns budskap”, Per Bauhn om ”Frihet, skönhet och ett gott liv”, Peter Elmlund om ”Modernitet utan modernism” och Christopher Rådlund under rubriken ”Skulpturens eviga nu”.

Redaktören Johan Lundberg medverkar själv med flera texter och Peter Luthersson på Atlantis berättar om hur ”Modernister lockades av det totalitära”. Detta är bara ett smakprov på den digra laguppställning som tillsammans tagit sig an den uppgift som formuleras på omslagets baksida:

”Antologin försöker se framåt, förbi de modernistiska och postmoderna strategier som kännetecknat 1900-talets utveckling inom konstarter som litteratur, musik, måleri, skulptur och arkitektur.

Ambitionen att se bortom innebär också en omvärdering av kulturhistorien, där en rad förbisedda författarskap och konstnärskap lyfts fram. Intresset ligger oavlåtligt på att skilja mellan vad som ter sig fruktbart och vad som ter sig ofruktbart för framtiden.”

En del av texterna är bekanta sedan tidigare genom tidskriften Axess, men samlade i en volym bildar de ett sammanhang som utmanar den bild av samtidskulturen som ges via tidningarnas kultursidor. En utmaning som förvisso är i högsta grad angelägen. Det ska bli intressant att se vilket mottagande antologin får, men det finns nog en och annan kulturredaktör som kommer att dra upp den i näsan och leverera några magsura omdömen.

För den som tar sig an den förutsättningslöst kan jag emellertid så gott som garantera en intressant och tankeväckande läsupplevelse kring några av de angelägnaste och samtidigt svåraste frågeställningar som kulturlivet står inför idag.

Köp antologin Under omprövning här!

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.