När skärgården stänger

Stockholms skärgård är fantastik, året runt. Bolagen som kör skärgårdsbåtarna är noga med att trycka på detta i sin marknadsföring, men också med egen båt är det fantastiskt att uppleva årstidernas växlingar i denna världsunika arkipelag. För mig har segling inte varit knutet till några korta sommarmånader. Har man bara tillgång till en båt som klarar av is och kyla är det bara att svepa in sig i tillräckligt varma kläder och ge sig av. Därför förvånas jag över hur tidigt skärgården stänger ned verksamheterna om höstarna.

Nu när jag har skaffat träbåt är jag givetvis mer årstidsberoende. En träbåt måste torrsättas och sjösättas i tid för att inte spricka av kölden om vintern eller torka i värmen om våren. Men än är det minst en månad kvar av säsongen också för träbåtsägare. Därför förvånades jag under den gångna helgen över att finna att så många av skärgårdskrogarna och kaféerna redan slagit igen för säsongen.

Det var fullt av vita segel ute på fjärdarna, men på öarna var det ödsligt som i öknen. Det är verkligen synd, eftersom det är en av de naturskönaste regioner som vi har. Snart är väl Sandhamn det enda stället där det finns något liv och rörelse överhuvudtaget utanför fastlandet. Fin segling blev det hursomhelst.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.