Succé för andra upplagan av Visfestival på Fjäderholmarna

Man kunde knappast ha önskat sig bättre väder än det som rådde på Fjäderholmarna när Visfestivalen därstädes gick av stapeln för andra gången. Solen sken över den faluröda friluftsteatern hela dagen och såväl artister som publik mådde gott i sommarvärmen.

Betydligt fler än först året hade letat sig ut till Stockholms närmaste skärgårdsö för att under en heldag njuta av svensk, och norsk, vismusik. Det var stundtals svårt att hitta sittplats på träbänkarna. Svällande segel på båtarna på väg till eller från seglingsevenemangen som samtidigt pågick på Skeppsholmen i samband med starten av ÅF Ocean Race gav festivalen en stämningsfull inramning.

Det var precis som första året ymnig representation från västkusten. Först ut i 2013 års upplaga av Visfestival på Fjäderholmarna var Frida Braxell från Partille, ackompanjerad av gitarristen och basisten Oscar Svanström. Braxell underhöll publiken med välsnickrade texter med udden riktad mot Svenssonlivets hämningar och rutinartade tristess.

Akt nummer två utgjordes av Markus Hultcrantz, bosatt i Göteborg. Tillsammans med Chrisse Thinzs och Jesper Johnsson framförde han ett tajt och suggestivt nummer där vistradition och samtid möttes på ett synnerligen fruktbart vis. Hultcrantz karaktäristiska mörka röst ger visorna en vemodig biklang som man bara vill höra mer av.

Därefter framträdde undertecknad med en blandning av nya och gamla låtar. Vid min sida hade jag glädjande nog nyckelharpisten Erik Bergström som jag inte spelat med på flera år. En glädjande återförening som ni förhoppningsvis kommer att få höra mer av framöver.

Sedan var det dags för Göteborgsduon Nadice och Maria som tog publiken med storm. Nadice Fredriksson och Maria Skanselids säregna vispopjazz liknar ingenting annat och lämnar ingen oberörd. Med tonsäkerhet, sväng, scennärvaro och stämningsfulla arrangemang tar de med sig vismusiken in i samtiden.

Efter pausen var det dags för en vissångardebutant. Skådespelaren Richard Forsgren, till vardags verksam som skådespelare vid Stockholms stadsteater begick sin visfestivaldebut med några översättningar från ryska, bland annat Vysotskij. Skådespelarvanan kom till sin rätt, inte minst vid framförandet av den blodisande Vargjakten.

Sedan var det vispopsångerskan Maja Heurling som intog scenen tillsammans med nyckelharpisten Anders Peev. Med skickligt samspel och stämsång lyckades denna duo låta som en hel orkester. Träffsäkert, tajt och vackert på samma gång.

Efter Maja Heurling kom kvällens internationella inslag i form av norrmannen Julius Winger från Oslo, som uppträdde på festivalen för andra året i rad. Winger charmade publiken med sina saltstänkta sånger och hav och skärgårdsliv.

Nästa akt behövde ingen närmare presentation, Mikael Ramel och Wille Crafoord är verkliga veteraner i vissammanhang och har ocså döpt sin gemensamma föreställning till ”legitimerade legender”. Få kan svänga lika intensivt som dessa visrockande adelsmän, och få kan skriva lika tungvrickande texter. Höjdpunkten blev extranumret i form av allsång på Povels gamla dänga ”Bär ner mig till sjön”!

Det blev en utmärkt upptakt till sista akten i form av Staffan Helsstrand som gjorde sommarens enda Stockholmsspelning. Publiken var med på noterna ända från början fram till klimax i form av extranumret Lilla fågel blå, en låt som Hellstrand knappast hade kunnat undanhålla de trogna fansen i publikhavet. En oväntad men uppskattad hommage till vistraditionen var a capellaframförandet av Dan Anderssons dikt Spelmannen.

Efter lilla Fågel blå knöt kvällens konferencier, ståuppartisten Cecilia von Strokirch ihop säcken och publiken lämnade teatern med ett leende på läpparna, kanske för att fortsätta kvällen på någon av Fjäderholmarnas restauranger. Att säga annat än att andra upplagan av Visfestival på Fjäderholmarna blev en succé vore att underdriva, vilket bådar gott inför nästa år.

20130701-003439.jpg

Maja Heurling och Anders Peev.

20130701-003446.jpgNadice och Maria.

20130701-003454.jpg
Crafoord och Ramel.

20130701-003506.jpg
Julius Winger, Lars Anders Johansson och Markus Hultcrantz.
20130701-003518.jpg
Frida Braxell och Oscar Svanström.
20130701-003527.jpg
Staffan Hellstrand.
20130701-003536.jpg
Cecilia von Strokirch och Staffan Hellstrand.
20130701-003543.jpg
Richard Forsgren.
20130701-003607.jpgVisfestival på Fjäderholmarna 2013.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.