Taubes lilla rosa hotell är snart ett minne blott

Petite Réserve Hôtel
20 Boulevard James Wyllie
Antibes,
Côte d’Azur

På det lilla rosa hotellet Petite Réserve vid stranden på Boulevard James Wyllie i Antibes levde Evert Taube under månader i sträck årligen mellan 1951 och 1971. Här skrev han flera av sina prosaböcker, bland andra Svarta Tjurar, Återkomst, Under ett fikonträd och min favorit Vallfart till Trubadurien och Toscana. Hotellet är därmed en del av det svenska kulturarvet och drivs sedan elva år tillbaka av svenskarna Linda Sandborg, Christina Quick och Kurt Björkman som ömt vårdar minnet av nationalskalden, bland annat genom att hysa ett komplett Taubebibliotek och en gitarr – enligt utsago donerad av Sven-Bertil Taube – som står till gästernas förfogande.

Det är således med sorg och bestörtning jag drabbas av beskedet att hotellet troligtvis kommer att stängas kommande vinter. Den franske ägaren till huset, som inte har någon relation till Evert Taube eller svenskt kulturarv, vill ha det tillbaka, förmodligen för att riva det. Tydligen begär han tre miljoner euro för byggnaden. Att den har ett stort ekonomiskt värde är lätt att begripa – läget kan knappast bli bättre. Att affektionsvärde och ekonomiska realiteter inte alltid går hand i hand är dessvärre ett välkänt faktum.

Att hoppas på att Taubeentusiaster skall lösa dilemmat vore nog fåfängt. I så fall skulle det behövas tusen personer som donerade en månadslön vardera, alternativt att 30 000 personer lade varsin tusenlapp. Nog för att Taube är folkkär, men riktigt så folkkär är han nog inte. Med största sannolikhet är denna säsong den sista för det lilla rosa hotellet vid medelhavets strand, som förutom sin svenskkoppling också är ett av få hus i den gamla pittoreska stilen längs den östra stranden i Antibes. Troligtvis kommer det att skata åt förgängligheten när ägaren låter grävskoporna ersätta det med något mer utrymmeseffektivt och lukrativt. Jag är glad åt att jag hann uppleva det.


Evert Taube sitter på terassen till Petite Réserve Hôtel och berättar om diktandet.

Petite Réserve Hôtel
Hotellentrén och stranden.Petite Réserve Hôtel
Det lilla rosa hotellet är ett av få charmfulla gamla hus som står kvar längs östra stranden i Antibes.Petite Réserve Hôtel
Mäster Taube på väggen i biblioteket.Petite Réserve Hôtel

Hotellet har givetvis ett komplett Taubebibliotek.

3 kommentarer

  1. jag försökte köpa le petite reserve av tjejera , men de verkade inte nappa..nu ör stället såld och taube glöms bort… synd att detta kulturarv gått i graven

  2. Min fru och jag bodde här (i Everts rum åt gården!) en vecka på 60-talet och hade gärna bott kvar några dar, men man sade att Mr Taube var på väg ner och att det därför inte gick! Mycket charmigt ställe!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.