Bevare oss för grungemodet!

Siarna har meddelat oss att grungemodet är i antågande. En försmak har redan kunnat anas i höstens utbud men det är ingenting gentemot vad experterna förutspår ska komma att explodera i vår. I slottet i saknadens dalar beklagar vi oss och ser med obehag fram emot en kommande era av illasittande kläder och vedervärdiga matchningar.

Den stundande renässansen för grungen, en av nittiotalets många stilmässiga avarter, innebär dock en förändring av modeti fråga. Istället för trasigt och skitigt medellas det att det är ett helt och rent grungemode som gör sin entré. Man berövar grungen hela sin identitet och leverar den i ny, plastig och svindyr förpackning.

Jag har aldrig gillat grungen. Har alltid varit av uppfattningen att den är på samma gång menlös och självömkande som den är smaklös och stilvidrig. Men att lansera en ny ”preppgrunge”, riktad till snobbar och osjälvständiga trendslavar.

Men det är väl den nya tidens signum – att gamla, ursprungligen rebelliska företeelser återuppväcks men berövas sin själ och anammas av just de målgrupper de en gång vände sig emot i avsky. Som all gammal punk och hårdrock som nu hörs dundra ur högtalarna på likriktningens marknadsplatser Carlings, JC och Solo.

Vi får dock glädjas åt de få ljuspunkter som tillvaron erbjuder. Att grungemodet ersätter det stilrena engelska mode som till viss del varit rådande de senaste åren kommer förhoppningsvis att innebära att man slipper förväxlas med den genomsnittlige trendzombien. 

Nackdelen är att man förmodligen kommer att betraktas som hopplöst ute av neogrungarna som enligt profetiorna kommer att svämma över våra städer i vår. Men det är smällar man får ta.

13 kommentarer

  1. Om man diggade grungemodet på 90talet och bara tar upp det igen är det okej då 😉 Va intressant musik du håller på med *lyssnar just nu* En fråga.. hur kom du in på min blogg egentligen.. är lite nyfiken.

  2. Ida: Jag gillade inte grungemodet på 90-talet, men det verkade iaf mer äkta än den tappning i vilken det förutspås återvända. Jag anser det dock vara ganska töntigt att återuppta en klädstil bara för att den anses vara inne på nytt.

    Jag minns faktiskt inte hur jag hittade din blogg just. Surfade runt och lästa på lite olika bloggar.

    Kul att du gillar musiken! =)

  3. Jag menar verkligen inte att jag tar upp stilen för den är trendig jag har alltid haft en skön grungevibe i min klädstil blandat med lite rock och självklart lite trend eftersom jag diggar mode.

    Ja.. jag laddade ner alla låtarna ska lyssna på bussen idag 🙂

  4. Ursäkta en dumskalle, men vad är en grungare, grungemodet?
    Antagligen är jag hopplöst ute, men jag har haft och har min egen stil beträffande mina kläder, min musik och min litteratur.

  5. Nirvana har sin plats i musikhistorien. Men grungemodet… fy f-n. Lika vidigt som den korta tid då man skulle använda slips som skärp.

  6. Ida: Hm, ja då kanske du kommer undan! =)

    Kerstin: Jag tror nog att jag kan stå ut med och respektera dig i alla fall. Vi har alla våra skelett i garderoben.

    Rut: Grunge var en musik- och klädstil som blommade upp bland ungdomar på 90-talet, främst i kölvattnen på det amerikanska rockbandet Nirvana. Kort kan man säga att denm gick ut på att ha fula, trasiga och omatchande kläder.

    Owe: Den korta tiden måste ha gått mig förbi.

  7. Det är intressant att så många plötsligt anammar samma klädstil, bara för att i nästa andetag säga att de väljer sina kläder för att uttrycka sin individualitet.

  8. Ännu lustigare blir det när man hör dessa personer beskriva diverse festivaler, typ Hultsfred och Arvika, som årets definitiva höjdpunkt. Och när dem kommer dit ser förbluffande många ut preciiis som dem själva. Så mycket för vikten av individuell klädstil.

    Låt mig inte ens börja skriva om olika demonstrationståg anordnade av ung vänster, afa och liknande löst folk.

    Ser dem inte själva att alla ser likadana ut?

  9. Grungemodet kan ju va trevligt, men en grungetrend däremot låter inte så tilltalande. Det är ju som när punk blir trend liksom. Istället för att man har på sig coola trasiga jeans som man har slitit/klippt/sågat/bitit sönder själv så får man köpa redan trasiga byxor för tusen spänn i affärerna. Känns som att en rätt stor del av grejen försvinner då.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.