Ett rött miljöparti eller en grön borgerlighet?

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand gick till hårt angrepp mot den borgerliga miljöpolitiken när partiet inledde sin kongress:

– Jag skulle säga att de borgerligas klimatpolitik är lika trovärdig som när George W Bush försöker ägna sig åt att vara fredsmäklare, förklarade hon och fick enligt Svenska Dagbladet en rejäl applåd för uttalandet.

Visst har klimatfrågan gett Miljöpartiet vin i seglen. Enligt opinionsundersökningar skulle partiet kunna bli tredje största parti om det var val idag. Vad gäller miljöfrågorna är partiet också det i särklass trovärdigaste. allt annat skulle förvisso förvåna med tanke på att partiet uppstod som ett enfrågeparti i sviterna av gröna vågen.

Miljöpartiets svar på klimatfrågorna är också allt annat än en borgerlig politik. Man föreslår höjda koldioxidskatter. man kräver även att en miniminivå på koldioxidskatt införs inom EU. De subventioner av kol som finns inom EU ska avskaffas. De indirekta subventionerna av bland annat brunkol, torv och olja som finns inom EU och Sverige bör också avskaffas enligt Miljöpartiet.

Miljöpartiet säger också nej till koldioxidförvaring. Den här metoden är under utveckling. Tanken är att koldioxid ska lagras under mark. Mp menar dels att metoden är osäker, dels att det tillåter fortsatta koldioxidutsläpp.

Jag hoppas att inte miljöpartriets hårdföra skattepolitik i miljöfrågorna ska leda till ytterligare polarisering på området. det finns en utbredd föreställning inom delar av den svenska borgerligheten som gör gällande att miljöfrågor i allmänhet och klimathotet i synnerhet skulle vara utslag av någon lämsk vänsterkonspiration. Därför har det varit glädjande att statsminister Reinfeldt på sistone åtminstone börjat ge sken av ett intresse för de internationella miljöfrågorna. Intresset tycks ha stimulerats inte minst av besöket från den brittiske konservative ledaren David Cameron med sin uttalade miljöprofil.

Det vore glädjande om den svenska borgerligheten kunde ta till sig den engelska högerns miljöengagemang istället för att åter fastna i ett fruktlöst ställningskrig kring höjda och sänkta skatter. Miljö- och klimatpolitiken berör oss alla.

7 kommentarer

  1. Heeej!
    Har du läst DaVinci koden??
    Idag har vi recenserat den, och några plaster i Grekland!

    Läs igenom alla våra recensioner och lägg din röst på vilken som är den bästa Cafékedjan!

  2. NORRKÖPING. Miljöpartiet har siktet inställt på en rödgrön koalition år 2010. Miljöpartiet ska bli tredje största parti och med tuffa krav på minskade utsläpp och höjda miljöskatter visa att dess politik gör skillnad. Till hösten startar partiet en klimatkampanj. Kari Molin DN

    Kari läs gärna din egen tidning och propagera inte den gröna smärja!

    DN GRANSKAR

    Mp har flest miljöbovar
    De partier som talar mest om miljön har också flest miljöbovar på sina riksdagslistor. Av omkring 5.000 politiker som DN granskat är det bara 63 som har en modern miljöbil. Värst är mp och c ? mer än var femte bil som ägs av en miljöpartist är direkt dålig för både hälsan och miljön.

  3. Hej. En liten tanke. Vad är värst: Borgelig miljöpolitik eller miljöpartiets politik i annat än miljöfrågor? Skulle miljöpartiet lyckas driva en korvkiosk i över 7 dagar lovar jag att käka upp mina skor…

  4. Om vi inte gör något åt klimatet kommer det snart inte att finnas några korvkioskar att värna om. Självklart skulle miljöpartister kunna driva en korvkiosk, troligtvis i kooperativ form.

    De flesta miljöbovarna vad det gäller bilar bor ju i den färskaste undersökningen i Danderyd och jag skulle inte tro att de är miljöpartister. Den undersökning som hänvisas till här är ju äldre och gäller endast riksdagsledamöter.

  5. Lars du skriver om ”De indirekta subventionerna av bland annat brunkol, torv och olja som finns inom EU och Sverige”
    Kan du ge fakta på detta för jag har aldrig hört om det innan. (maila gärna)/C

  6. Jörgen: OT?
    Frank: Det kanske är bättre vatt du vänder dig til Kari Molin emd dina uppmaningar än till mig?
    Johan: Jag hoppas att de smakar.
    Catarina: Precis.
    christoffer: Ett exempel är när statliga bolag investerar i nybyggen av kolkraftverk.

  7. Johan: Borgerlig miljöpolitik helt klart. Med en sådan miljöpolitik spelar snart inte den övriga politiken någon roll.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.