Bannlys Absolute Christmas några år framöver

Har ni tänkt på att alla butiker spelar samma bakgrundsmusik från mitten av november (ännu tidigare i förekommande fall) till julhelgen? Visst hör man slentrianmässigt gnällande bland kunderna om att de ledsnar på julmusiken långt innan jul. Men det är faktiskt värre än så. Det är inte julmusiken vi ledsnar på, det är urvalet av 42 jullåtar som gjordes av 1999 av EVA records som ger ut samlingen Absolute christmas.

När folkpartiet föreslog att man skulle upprätta en litterär kanon för undervisningen i svenska blev reaktionen stark hos vissa grupper i samhället, trots att en litterär kanon redan finns och med nödvändighet måste finnas. Begreppsförvirringen var total hos både folkpartisterna och deras antagonister som inte insåg att kanonbildning är en process som pågår beständigt och som de själva är med och påverkar. Den kanonbildning som de senaste åtta åren uppstått på julmusikens område har emellertid fått få att höja på ögonbrynen. Möjligen har den bidragit till att öka känslan av mättnad inför julmusik överhuvudtaget, trots att det egentligen bara varit fyrtiotvå låtar man utsatts för. Om och om igen.

Varför är då detta problematiskt? Man kan väl inte jämställa spridningen av en populär samlingsskiva med inrättandet av en statligt styrd förteckning över vilken litteratur som ska ingå i svenska undervisningen? Nej det kanske man inte kan. Däremot är Absolute Christmas-samlingens hegemoni i julmusiksgenren problematisk för oss som menar att att det faktiskt finns en hel massa julmusik värd att lyssna på. faktiskt i så riklig mängd att man inte hinner bli spyfärdig av den flera veckor innan julafton. Dessutom är ju julmusiken ett stort kulturarv att förvalta och utveckla. Det vore väl trist om det tillsut bara skulle bestå av EVA records lilla urval?

Men den är ju så praktisk den där samlingen! För under 150 riksdaler får man ju en ultimat blandning av både svenska och utländska julsånger som både vädjar till den folkhemska julstämningen med dess agrara rötter och den coca colavariant som vi matas med via de trivsamma amerkanska familjekomedier som upptar halva tevetablån under december månad. Det är ju det som är fördelen med samlingsskivor – någon annan har gjort urvalet åt en, man slipper att själv välj och vraka. Så tänkte folk 1999 när skivan omedelbart blev en försäljningssuccé av sällan skådat slag och så tänker folk alltjämt. Skivan säljer fortfarande bra. Kanhända är det bara butikspersonal som köper nya exemplar för att ersätta de som de spelat sönder.

Jag intalar mig dock att fler än jag börjar känna en mättnad inför detta urval av 42 låtar och uppmanar nu alla läsare somd elar denna känsla med mig att bannlysa Absolute christmas några jular framöver. Allra helst om ni driver en butik av något slag. Välj inte den enklaste utvägen nästa år. Leta reda på julmusik som ni faktiskt tycker är bra själva, inte som någon annan valt ut åt er!

Tips på julmusik bortom Absolute Christmas:

Folkmusiktrion Triakels Vintervisor brukar gå varm här hemma under december månad.

Californiapunkarna i The Vandals har gjort ett helt punkalbum med jultema. Underbara låttitlar som Christmas time for my penis gör skivan till ett måste hos varje punkare med självaktning och känsla för traditioner. Titelspåret Oi to the world blev för övrigt en hit med No Doubt.

Motsatsen till Vandals punkjul torde väl vara Johans Sebastians Juloratorium. Under barocken tog man verkligen i från fotknölarna när någonting skulle firas. Och firade Jul, det gjorde man.

Årets bidrag till julskivsamlingen torde väl vara Gunnar Idenstams Folkjul med bland andra Emma Härdelin och Sofia Karlsson som solister. Rätt långt från Absolute Christmasträsket även detta.

Har du något bra tips på julmusik att spela istället för Absolute Christmas?

5 kommentarer

  1. Den här julmusiken i butikerna är en auditiv förorening av stora mått. Fattar inte att personalen står ut, eller rättare sagt att de kan tvingas stå ut. Jag skulle bli galen och tvingas ta semester under hela december om jag var affärsanställd.

  2. Jag håller med massor av mycket! 🙂
    Nu råkar jag visserligen äga ett exemplar av nämnda skiva själv, men har inte spelat den på ett par år. Den enda höjdpunkten på den är Enyas iriska version av ”Stilla natt”, men så har det blivit hack i skivan på just den låten, så det är inte mycket nytta med den alls längre.

    Jag kan också rekommendera Loreena McKennitts ”A Winter Garden” och ”To Drive the Cold Winter Away” inför nästa jul.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.