Det småborgerliga fåneriets främste uttolkare

En av våra största operastjärnor, barytonen Ingvar Wixell, har gått ur tiden. Wixell, en av de sista från 60-talets storhetstid för den svenska operan gjorde sig känd genom sina tolkningar av Rigoletto och Mozarts Trollflöjten. Vad färre känner till är att Wixell också var en förnämlig vistolkare, vars inspelning av Birger Sjöbergs ”Fridas visor” inte har överträffats varken tidigare eller senare.

Wixells skolade operaröst understryker berättarjagets pompösa och högtravande fånighet i Sjöbergs skildringar av det småborgerliga Vänersborg kring förra sekelskiftet. Den tråkiga och prudentliga Frida, objektet för hans åtrå, kontrasteras mot berättarjagets vilda verklighetsflykt, till Italiens sköna land, Spaniens månsken eller romanernas berättelser från Richelieus tid. Det är en subtil form av humor som kräver fingertoppskänsla och
förmåga att uppfatta och uppskatta nyanser, något Wixell gjorde till fullo.

Ingvar Wixells inspelningar av Fridas Visor är en höjdpunkt bland svenska vistolkningar. Till glädje för dagens visconnoisseurer finns skivan, tillsammans med några av Wixells dito förnämliga Taubetolkningar, att avnjutas på Spotify. En av våra största operastjärnor har gått ur tiden, men också det småborgerliga fåneriets främste uttolkare.

SvD, SvD, DN, Sydsvenskan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.