Chockhöjer biljettpriserna och spottar fansen i ansiktet

Jag har precis besvarat en enkät från AIK Fotboll om biljettpriser och olika typer av paketerbjudanden för kommande säsonger på Friends arena. Oroväckande stort fokus i enkäten lades på sådant som loger, restauranger och annat krimskram. Ännu mer oroande var de föreslagna prisnivåerna.

Nu var priserna visserligen bara förslag och inte något som huggits i sten, men den generella nivån var ändå en indikation på ett allvarligt problem. Det billigaste säsongskortsalternativ som presenterades, klackbiljett till norra, gick loss på 2700 kronor enligt det billigaste alternativet. På Råsunda kostar motsvarande årskort 1500 kronor.

Detta kan jämföras med de mest exklusiva biljetterna på Råsunda, årskort på ”bästa plats” på arenan, som kostar 4500, det vill säga endast 1800 kronor mer än de lägsta föreslagna priserna för klockkort på Friends. Mer exklusiva årskort på Friends föreslås kosta 5000 och uppåt.

Någonstans, i någons huvud finns en hjärna som inte fungerar. Det finns förmodligen inte en enda supporter som anser att det faktum att matcherna ska spelas på Friends arena motiverar ett högre pris. Tvärtom. Som Gnagare känner man sig förbisedd och intvingad i en lösning som man var emot från början men inte hade någon möjlighet att påverka förrän beslut var fattade.

Det är få som längtar till den nya arenan, hur många bilder på restauranger och loger man en mejlar ut. De AIK:are som kommer att gå dit kommer att göra det för att se Gnaget, ingen kommer att gå dit för arenans skull. Att ta ut högre pris för biljetter till en arena som ingen har önskat sig är fel på så många sätt.

Många AIK:are fruktar att arenabytet som påskynda den utveckling med vikande publiksiffror som AIK och de flesta andra allsvenska lag har upplevt de senaste åren. Att rivningen av Råsunda och exilen till skrytbygget vid Råstasjön helt enkelt ska göra att folk tappar sugen. Jag känner faktiskt flera inbitna gnagare som på fullaste allvar talar om att sluta gå på matcher när Råsunda rivs. Jag hoppas givetvis att det rör sig om överord, men det låter allvarligt menat.

Att i det läget föreslå chockhöjning av biljettpriserna är ett marknadsföringshaveri i paritet med Ishockeyförbundets hanterande av världsmästerskapen nyligen. Allra allvarligast är chockhöjningen av priserna på årskort till klacken. Det är i klacken som framtida supportrar fostras, det vill säga förhoppningsvis mångåriga årskortsbetalare. Att chockhöja priset för dessa, som oftast är ungdomar, är alltså en dålig investering för framtiden. Det är också ett slag mot supporterkulturen som riskerar att påverka stämningen på matcherna vilket i sin tur drar ned attraktionsvärdet på ”produkten” som det så fint heter.

AIK borde sänka biljettpriserna i samband med arenabytet för att på så sätt försöka locka folk till matcherna TROTS att de ska spelas på den nya oönskade arenan, inte höja biljettpriserna som om arenan i sig var ett lockande försäljningsargument. För det är den inte.

EDIT: Har rättat några felaktigheter i ursprungstexten.

EDIT 2: AIK har gått ut med ett förtydligande om enkäten. Jag skriver om detta här

20 kommentarer

 1. Ett litet fel i din text – säsongsplåt på Bästa Plats på Råsunda kostar 4950 kr inte 3300 kr.

  1. Ja men vi får sitta vid Råckstasjön hahaha.
   Mer fel än rätt i hans text.
   Dont worry be happy!!!!!

   1. Bra skrivet! Men på Norra stå kostar kortet 1500 nu, antar att du skrivit halvårspriset där också.

 2. Snacka om att man blir bitter, hoppas enkäten får dom att tänka om.

  Näe, skulle inte tro det. De lär redan ha bestämt sig.

  MOT DEN MODERNA FOTBOLLEN.

 3. Håller med Nicke, 2700 ÄR sjukt billigt för ett årskort.
  1090 är även det ett halvårskort.
  Du jämför äpplen med päron när du inte kan hålla reda på priserna.

  1. 2700:- för en ståplatsbiljett är allt annat än sjukt billigt. Idag har man enormt svårt att sälja årskort till ståplats som ska står för någon form av själ och glöd. Dom som står där är studenter/folk med sämre ekonomi. Gissa hur svårt man kommer få att sälja ståplatskorten med föreslagna prissättningen….

 4. Nu får du lugna dig. Finns i dagsläget ingen grund alls i att dra några slutsatser på hur prisbilden kommer se ut. I enkäten presenterades en rad olika scenarios som du fick välja mellan. Det fanns även ett alternativ där man kunde ange att inget av alternativen var attraktiva, dvs priset var för dyrt.

  Jag är själv mycket kritisk till hur arenafrågan skötts över lag men att dra direkt felaktiga slutsatser om att de billigaste årskorten kommer kosta 2700kr för att det var det lägsta angivna priset i en undersökning är hål i huvudet från din sida.

  Tror personligen på en uppgång på mellan 10-30% på samtliga årskort, samt några fler alternativ än idag (årskort utan derbyn/högriskmatcher tex) men det är ju bara mina spekulationer, som grundar sig på vad som kommunicerats ut från AIK hela processen.

  Gör om, gör rätt.

 5. såna som du sprider falska uppgifter och bygger upp ett onödigt förakt mot AIK som klubb, skall du göra en beräkning så gör det med fakta annars håll den för dig själv. inte konstigt att det blir en höjning på priserna då de redan är låga

 6. Jag fyllde precis i samma enkät, men jag tyckte att det enda som faktiskt var i närheten av rimligt prissatt var klackkorten. 2700 spänn är mycket, det håller jag med om, men jämför man med priserna på de andra sektionerna är det ju en lätt fis i västanvinden. Jag fattar inte hur fan dom tänker, det är tydligen tänkt att arenan ska fyllas av företagskunder, sen ska vi på Norra stå för underhållningen i form av tifo och sång??

  Vill man dra mer folk till Nya Råsunda (jag VÄGRAR ens tänka på skitbygget under andra namn) ska det väl vara med marginellt höjda priser och med kraftigt förbättrad service?

  När man bygger nya bostadshus flyttar man oftast in under löfte om att ha samma hyra under de första 3 åren, detta för att nån över huvud taget ska vara intresserad. Varför inte använda sig av samma tanke här? VI är hyresgästerna, och utan AIK (dvs. Vi supportrar!) blir det bara en jävligt dyr betongklump man byggt. TÄNK OM OCH GÖR RÄTT!

 7. Om nu alltsammans är ett missförstånd, såsom vissa här i kommentarsfältet hävdar, varför kommer ingen officiell dementi från AIK? Det är många fler än jag som uppfattat enkäten på det här sättet.

 8. Pingback: Anonym
 9. …men det finns liksom inget att kommentera. Det var en undersökning, inga påståenden.

  Det du gjort här är samma sak som att du skulle skrivit ett inlägg som hette ”AIK klara för spel på Nya Söderstadion” när de skickade ut en undersökning om vad folk tyckte om de olika arenaalternativen.

 10. AIK kommer ha en lägre kostnad per match jämfört med dagens deal på Råsunda (Enligt AIK själva) Man kommer även ta del av kringförsäljningen 50/50 är det sagt, att jämföra med dagens 0%. Det är alltså Billigare att spela, man tjänar mer per åskådare, då tycker jag att en rimlig lösning är att bibehålla priserna för att se om det kan bli en klar uppsving i publik, vilket man tror med ny arena och allt. Man ska Inte få hybris och göra en tabbe alla hockey-VM.
  Men som sagt, enkäten jag svarade på i morse var en fingervisning där det bockades i många ”inget av förslagen tilltalar mig”, vi får väl vänta och se, är dom smarta eller riktigt felskapta. Hoppas på respekt för oss som redan idag spenderar stora summor på laget vi älskar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.