Julkrönika om kristna martyrer

Nu kan man läsa min julkrönika om utrotningen av kristna i Mellanöstern, både i Dalarnas Tidningar och i Hälsingetidningarna. Kristna är idag världens mest förföljda grupp och står inför total utplåning i de länder där kristendomen först växte fram. Likväl är omvärldens tystnad öronbedövande. Särskilt nedslående är likgiltigheten från Svenska Kyrkan som borde gå i spetsen.

Julen närmar sig och över hela den kristna världen förbereder sig kristna för att fira Jesu ankomst till jorden. Nej förresten, i de länder där kristendomen först växte fram firar man inte jul. I Irak och Syrien vajar idag den Islamiska Statens svarta flaggor över sönderslagna kyrkor. Kristna familjers hem har övertagits av terrorister eller muslimska grannar som sett sin chans, sedan de boende ställts inför alternativet att konvertera till Islam eller dö.

I juli inleddes en fullskalig etnisk rensning av minoriteter Irak och Syrien. För något år sedan levde 35 000 kristna i Mosul, där de funnits i över 1 700 år. I somras lämnade de sista kristna staden. Det bor idag färre kristna i Irak än vad det bor muslimer i Sverige. Likväl är tystnaden från väst öronbedövande. Särskilt anmärkningsvärd är likgiltigheten från den Svenska Kyrkan. Denna kyrka, som inte drar sig för att ta högljutt ställning i diverse politiska dagsfrågor, har utöver ett pliktskyldigt pressmeddelande från ärkebiskopen mitt under semestern, inte tagit i dessa frågor. I proportion till den energi samma kyrka lägger på kampanjer mot Mellanösterns enda demokrati Israel är underlåtenheten att engagera sig för de kristna i Irak och Syrien förbluffande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.