Intresset för miljöfrågor ökar!

Enligt en färsk Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Världsnaturfonden WWF ökar intresset för miljöfrågor hos svenska folket. Oron för miljöhot hamnar på femte plats efter arbetslöshet, ekonomi, sjukvård och oro för att bli gammal och sjuk.

Bland de miljöfrågor som svenskarna oroar sig för inför framtiden kommer oro för spridning av miljögifter samt oro för klimatförändringar högst. Män och egna företagare är de grupper som mest oroar sig för klimatförändringarna. Höginkomsttagare oroar sig dessutom mer för klimatförändringarna än genomsnittssvensken.

Intressant att notera är även att Stockholmarna i genomsnitt sätter miljöhoten på tredje plats gentemot genomsnittssvenskens åttonde. Stockholmarna är också mer kritiska än genomsnittssvensken till hur miljöhoten åtgärdas.

De miljöhot som svenskarna anser vara allvarligast i nuläget är klimatförändringarna/växthuseffekten, skövlingen av skogarna och ozonlagrets uttunnande. 40 % av svenskarna tycker att miljöfrågorna är politikernas ansvar medan 26 % anser att det är upp till oss privatpersoner.

WWF uppmanar nu politikerna att lyfta klimatfrågan och exportmöjligheterna i sina politiska agendor. Från och med nu och fram till valet ska WWF följa upp vad politikerna gör genom klimatbarometrar.

Jag tycker att det är positivt att WWF har låtit genomföra den här undersökningen och ännu mer positivt att se att intresset för miljöfrågorna återigen ökar. Förhoppningsvis kommer intresset också att sprida sig från huvudstaden till landets olika delar.

Intressanta länkar:

Världsnaturfonden

Sifo

Kortfattad presentation av undersökningen (pdf)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.