Är du en människa eller en turist i tillvaron?

Naturen är inte en konsumtionsvara bland andra. Den bryr sig inte om du är dåligt förberedd och illa utrustad. Jag skriver i Norrbottens-Kuriren om den bristande respekt för naturens krafter och människans villkor som följer i spåren av att konsumtionssamhällets synsätt utsträckts till tillvarons alla aspekter:

”Visst, den som i ett rasande tempo konsumerar världen i halvtuggade portionsförpackningar hinner kanske se mer under en livstid. Frågan är om hon hinner uppleva lika mycket. Strapatserna kanske trots allt fyllde en funktion. Kanske var det själva motståndet som utgjorde upplevelsen, som utvecklade våra far- och morföräldrar som individer. En vacker vy kan man ju lika gärna se på vykort. Kanske är det där skiljelinjen går mellan en individ och en konsument. Mellan en människa och en turist i tillvaron.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.