Att handla ekologiskt.

För den miljömedvetne var det en glad överraskning att upptäcka att den  lilla sommarbutiken på skärgårdsparadiset Finnhamn hade så gott som uteslutande ekologiskt sortiment. Alla mejeriprodukter som såldes var kravmärkta och så var i möjligaste mån även resterande delar av varorna.

För den som vill göra ännu mer långtgående ”back to basics” inköp på det ekologiska området finns även den närbelägna Idholmens gård där ekologiskt jordbruk bedrivs och där man kan handla gårdens egna produkter direkt från lantbrukaren i den egna gårdsbutiken. På vägen dit kan man passa på att njuta av de vackra omgivningarna och den humana djurhållningen. Inte minst är det glädjande att se de verkligt frigående hönsen (till skillnad från de så kallade ”frigående höns” som värpt de ägg som är etiketterade som ”frigående” men inte är KRAV-märkta).

Att handla ekologiskt är ett enkelt och inte så hemskt (i de flesta fall) mycket dyrare sätt att konkret påverka miljön omkring oss. Handlar vi ekologiskt bidrar vi till att hålla fler småskaliga lantbruk gående, vilket är en förutsättning för en levande och befolkad landsbygd; därigenom bidrar vi också till att hålla landskapet öppet och bevarar den känsliga typ av ekosystem som växt fram under två tusen år av odling i Sverige; genom att handla svenskproducerat och kravmärkt bidrar vi också till en minskning av de långa transportera av livsmedel från andra delar av Europa och världen vilket innebär minskade utsläpp. Genom att handla varor från ekologiska jordbruk minskar vi också användningen av bekämpningsmedel och gödningsmedel, vilket bidrar till renare vatten och en minskning av de bidragande orsakerna till till exempel algblomningen i Östersjön.

Fördelarna med de ekologiska produkterna är talrika och i de flesta fall är de knappt dyrare. Mjölken brukar vara en krona dyrare till exempel. Nu invänder vanligtvis den late snåljåpen med argumentet om ”många bäckar små” – ett argument som tycks vara som bortblåst när han senare utan betänkligheter köper en sunkig 40 centiliters Pripps blå på krogen för en femtiolapp.

Motviljan mot att handla ekologiskt tycks snarare vara en ryggmärgsreflex hos vissa. Jag minns när jag en gång i min lokala ICA-affär stod och lade ned KRAV-märkta ägg i min kundkorg, varvid en herre i övre medelåldern pekar på de icke KRAV-märkta äggen och säger ”de där är mycket billigare”, med ett förnumstigt tonfall som om han upplyste mig om något jag inte kände till. Jag förstod först inte att det var mig han talade till så jag lade ner mina ägg i korgen utan att ta någon notis, varpå han med förtrytelse konstaterade: ”Jaså, du ska ha såna där speciella ägg”, och gick sin väg.

Jag får ibland känslan av att många tror att KRAV-märkningen och hela grejen med det ekologiska sortimentet handlar om att vissa människor ska få känna sig förmer än andra och vara lite ”speciella”, att man är rädd för att börjar man agera miljömedvetet i sin vardag kommer man på sikt att förvandlas till någon av karaktärerna ur Lukas Moodyssons Tillsammans, med perumössa och träskor.

Vi får trösta oss med att samma motstånd restes, förmodligen av samma personer, i samband med att det skulle börja källsorteras här i landet, och numera är det få röster som höjs mot detta. Den successiva ökningen av det ekologiska utbudet pekar också i rätt riktning. En vacker dag kanske det är de varor som framställts med för både människor och natur skadliga bekämpningsmedel och de ägg som värpts av hönor som lever under de mest horribla förhållanden som man rynkar på näsan åt och kallar ”speciella”.

6 kommentarer

 1. Men ibland skiljer det ju ganska mycket i pris mellan de KRAV-märkta varorna och de vanliga. Ska man då gå runt och ha dåligt samvete för att man har taskig ekonomi?

 2. Särskilt det där med hönsen som kallas frigående men i själva verket är instängda i burar (som du skrev om i krönikan på din hemsida) är upprörande. Sen jag läste det köper jag alltid KRAV-märkta ägg numera. Har man inget jättehushåll så blir det inte så stora summor heller.

 3. Jerker: Naturligtvis ska man inte försätta sig i omöjliga situationer för att man framhärdar i att köpa ekologiskt. Har man en taskig ekonomi kan man naturligtvis inte alltid välja de ekologiska alternativen om de är mycket dyrare, men i många fall, till exempel vad gäller mjölken, så är det inte så fasligt mycket dyrare och då kan man gott välja det ekologiska alternativet.

  Robban: Kul att min krönika påverkat någon där ute! Jag blev själv tämligen indignerad när jag insåg hur det förhöll sig med äggen.

 4. Tack för besöket i min blogg!

  Intressant blogg du driver! Har inte sett någon mer som skriver just om miljöfrågor. Viktigt att visa de möjligheter vi ändå har, som individer, att påverka miljön. Just att handla ekologiskt är något jag strävar efter i möjligatse mån. Därför vill jag slå ett slag för COOP som har störst utbud på området.

 5. Hejsan – och jag instämmer med liten tant; kul att du besökte min blogg! Men skam till sägandes blev just den där Uppsaladagen lite stympad pga regnet – och vi lyckades inte komma igenom allt det vi ville se då tillsammans…dock har jag själv tidigare besökt gamla Uppsala och högarna och så vidare och det var just därför jag så gärna ville visa det för vännerna…men som sagt, en annan gång…

 6. En liten tant: Hej och tack för fint omdöme! Ja det är på individnivån som vi gör skillnaden. Skulle folk inte åka ut till de gentemot bilburna enkom riktade storköpsladorna utanför städerna så skulle de naturligtvis inte heller slå upp som svampar överallt i riket. Det är med plånböckerna vi röstar i de väsentligaste frågorna och det gör vi varje dag.

  Petra: Hej! Jag beklagar, men kan trösta med att Gamla Uppsala förhoppningsvis ligger kvar i någotsånär oförändrat skick i åtminstone några år till (såvida de inte får för sig att utjämna högarna för byggandet av någon trafikplats i anslutning till dt enorma motorvägsbygget öster om Uppsala för vars skull man skövlat otaliga andra uppländska fornminnesområden de senaste åren.)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.