Driftstopp eller kolera…

Den kortsiktiga synen på eller bristen på insikt i miljö- och energifrågor har i dagarna fått skrämmande tydliga konsekvenser i vårt land. I Forsmark i Uppland står för närvarande två av kärnkraftverkets reaktorer stilla efter förra veckans driftstopp då man ska ha varit ”så nära en härdsmälta man kan komma”, rapporterar Svenska Dagbladet.

Också i småländska Oskarshamn, där kärnkraftverket fått bidra till kommunens käcka slogan ”stad i ljus” har man beslutat att stänga av de två äldsta reaktorerna. Elpriserna riskerar att skjuta i höjden. Uppenbarligen har kärnkraftsvurmarnas utopiska föreställningar om kärnkraften som den ”rena elen” kommit på skam – något som de flesta nyktra människor insåg redan i samband med Harrisburg- och Tjernobylkatastroferna. Den prekära situationen till trots förutspår analytikerna att kärnkraften inte kommer att bli en valfråga – vilket bara är ytterligare ett bevis på miljöfrågornas låga status inom svensk politik.

En annan konsekvens av en nonchalant miljösyn hänger samman med algblomningen, vars vidarekonsekvenser nu kommit i dagen i form av kolerabakterier som sprids längs hela östersjökusten uppger Dagens Nyheter. Kolerabakteriens ökning beror till stor del på algblomningen, som jag har skrivit om tidigare, och nu har man också konstaterat, sedan de upptäcks i flera insjöar, att kolerabakterierna trivs i sötvatten, något man inte trott tidigare. Förhoppningsvis kommer detta att leda till att fler vaknar upp och inser hur illa det står ställt med de svenska vattnen. Åtgärder får vi säkert vänta desto längre på.

3 kommentarer

  1. Ja, här har man satt kaffet i halsen vid ett flertal nyhetsrapporteringar. Att miljöfrågorna har låg status bland olika tankesmedjor och valstrateger är då helt uppenbart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.