Klimatförändringens konsekvenser.

Dagens Nyheters debattsida upptas idag av en artikel där Birgitta Boström, generaldirektör för Statens geologiska institut, presenterar resultaten av en utredning man gjort om klimatförändringarnas konsekvenser. Resultatet presenteras sakligt och nyktert och borde förhoppningsvis kunna fungera som en väckarklocka för många. Flera svenska städer, särskilt de belägna i låglänta områden kring Vänern, riskerar att i framtiden läggas under vatten i samband med klimatrelaterade översvämningar.

En annan klimatrelaterad problematik som Boström pekar på har med vattennivån och flödesnivåerna i Göta älv att göra och dess konsekvenser i form av jordskred med omfattande materiella skador, översvämningar och förorenat vatten. Göta älv utgör till exempel dricksvattentäkt för 700 000 människor i Göteborgsområdet.

Boström skriver:

När så dramatiska väderfenomen inträffar är våra samhällen sårbara. Stadsplanering, infrastruktur, jordbruk, miljö och friluftsliv kan drabbas på ett dramatiskt sätt. Ekonomiska värden för hundratals miljoner kronor går till spillo. Enskilda människor drabbas hårt när de tvingas lämna sina hem.

De regionala klimatscenarier som SMHI:s Rossby Centre genomfört visar att Vänerbäckenet kommer att påverkas dramatiskt av en framtida ökad nederbörd. En ökad vattentillströmning under framför allt höst, vinter och vår kan komma att innebära ett starkt behov av en ökad tappning av vattennivån i Vänern till Göta älv.

SGI bedömer att de föreslagna åtgärdskostnaderna i älvdalen kan komma att uppgå till mellan en och sex miljarder kronor. Åtgärder och kostnader för Nordre älv, skydd av Göteborgs stad och invallning av jordbruksmark ingår inte i utredningen. Artikeln i sin helhet finns att läsa här.

Klimatförändringens påtaglighet känns extra konkret när man som i söndags kunde gå runt i t-shirt i ett soligt Stockholm i början av oktober… Karlfeldts dikt Höstens vår har fått en helt ny innebörd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.