Som att gå ut i morgonrocken!

Jag har länge funderat över om jag skulle ta upp detta oskick i min blogg eller inte, men nu har jag beslutat mig för att ta bladet från munnen. Vadan detta oskick som många, främst brudar excellerar i och som går ut på att man bär mysbrallor, alltså den tjockare varianten av träningsbyxor, ute, till en i övrigt ganska upphottad outfit!?

Mysbrallor, som jag tror är den mest vedertagna benämningen, i konkurrens möjligen med det något infantilare mjukisbyxor, är, som båda benämningarna antyder, något man har på sig inomhus, innanför hemmets fyra väggar, likt en morgonrock,och på sin höjd låter skymta när man går ut för att hämta tidningen.

Det mode som frodades i ligistkretsarna under det glada 90-talet, då undertecknad formades från pojke till man och som kallades kickersmode i folkmun, introducerade förvisso bruket att bära träningsbyxor till. Jag tror att de flesta som inte levde instängda i något bergrum under det föregående årtiondet kan visualisera de glansiga Adidas- och FILA-träningsbyxorna som på den tiden var högsta mode.

De träningsbyxor som användes som vardagsplagg under denna svunna era hade i alla fall betydligt mer utpräglad karaktär av utomhusbyxor än dessa collagebyxor, eller vad nu facktermen för mysbrallor kan antas vara. Att gå ut i ett par pösiga mysbrallor är ungefär lika stillöst och nonchalant som att gå ner på stan i morgonrock och tofflor, alternativt boxershorts och undertröja. Förstår de inte att de skämmer ut sig?

26 kommentarer

 1. De är historielösa. Jag, och du med antar jag, är gammal nog att veta att man inte går ut i mysbyxor. Lika lite som man pular ner brallorna i stövlarna. Vi är gamla nog att veta att man får stryk för mindre.

 2. Jag håller inte riktigt med dig förstås, och smaken är som baken, delad, har jag hört 🙂 Eller ”smaken är som röven – klöven” som de brukar säga här nere i Skåne.

  Men kan man som man gå ut i ett par sandaler med strumpor till på sommaren till en övrigt snygg klädsel så …

  Alla begår vi våra stilbrott 🙂

 3. exakt! mysbyxor har man, precis som namnet rentav antyder när man är hemma och myser. (vill man kalla dem träningsbyxor så har man dem när man tränar). Vad är det med folk? varför kan de inte klä på sig? (och varför, varför är det så få kvinnor som inte har en aning om att de inte drar storlek 34 eller ens 36?)

 4. carola: och man har inte strumpor i sandaler nej. det där är ett oskick som mest män håller på med. det är vårt ansvar att se till att de inte går runt och ser ut som turistande tyskar.

 5. Här i stan ser jag allt för ofta tonårstjejer i mjukisbyxor högklackat och jacka. Först tänkte jag att de kanske skulle ha gympa som första ämne för dagen men njee.. de gick visst runt med dem hela dagen. Nja jag är inte så förtjust i mysbyxor på stan men gärna hemma.

 6. Jimmyroq: Nu hänger jag inte riktigt med.

  FANCY: Jag förstår ännu mindre vart det är du vill komma!

  Joshua_Tree: Och du vågar komma med påståendet att det inte var bättre förr!

  Carola: Du håller inte med mig ”förstås” – varför är det så självklart att du inte håller med mig?

  Drottningen: Väl rutet!
  När till och med klädernas namn upplyser en om deras funktion borde man kunna veta bättre!

  Ida: Så klart att man ska kunna använda mysbyxorna hemma, likväl som morgonrocken – det är ju vad såna plagg är till för!

 7. Morgonrock till brevlådan efter tidningen… jag erkänner. Men brevlådan är bara några steg från mitt hus.

  Mysbrallor på stan… nix. Aldrig. I så fall har det slagit runt för mig. Och då vill jag ha skjuts hem. Riktiga byxor ska det vara om jag inte är hemma och just myser.

  Ser dagligen flera tonårstjejer och även de som är precis ovanför tonåren som går i dessa hängande mysbrallor. De visar halva rumpan och breda som attans är byxorna eftersom de har fickor som putar ut just vid rumpan. Det är verkligen inte vackert! Inte sexigt heller om de trodde det.

 8. Förlåt men jag har faktiskt visat mig offentligt i mjukisbyxor – ett flertal gånger dessutom. Det var när jag under några veckor var oförmögen att knäppa knappar och hantera blixtlås pga gipsade och i övrigt skadade armar och händer. Men jag hade en väldigt lång kappa över alltihop och flanerade definitivt inte på stan!!!

 9. Jag känner mig träffad! Jag går ut ibland i svart mysbrallor från ”Champions” som jag matchar med elegant skepparkavaj eller sportig keps och väst, oftast på helger….*s* Men om det är bara en sväng till affären eller. Men aldrig för att gå ut på stan och shoppa!

 10. En liten tant: Under dylika extraordinära omständigheter må det vara förlåtet. Jag syftar främst på unga tjejer som gjort det till någon slags mode.

  Anne-Maj: Det handlar om var man drar sina gränser. Jag skulle nog inte ta mys-/träningsbyxor ens till affären. Skepparkavaj är snyggt dock.

 11. Lars Anders Johansson… blev påmind om dig i dag… gissa var? Jo i vår Västerviks-tidning… det stod om Två Taub och En Bellman… och då bild på ER tre… och att du/ni är här då och då… Visskolan osv. Och det stod om den ledsamma olyckan.
  Kommer du att KUNNA spela gitarr igen, finns det hopp om det?
  Jag måste sluta här men kommer tillbaka och läser dina härliga inlägg… Karlsta sola läste jag ha ha ha …
  FORTFARANDE-HÖST-VÄDER-HÄR-KRAM 🙂

 12. gunsan: Vad roligt att du läste artikeln i Västervikstidningen! Hoppas att vi får möjlighet att komma tillbaka till Västervik och spela. Ingen kan svara på om jag någonsin kommer att kunna spela gitarr eller inte.

 13. Äsch, det är bara ett okynnesord jag har för mig ibland. Självklart är det inte självklart att jag inte håller med dig … om du fattar 🙂 Tänk att det ska vara så svårt för en författare att uttrycka sig vettigt. Haha. Seriöst. Jag anser att det beror alldeles på hur mysbyxorna i fråga ser ut. Vissa kan vara riktigt snygga och helt ok att ha utanför hemmet. Tycker jag.

 14. Ja lite underligt är det nog allt. Värst är nog det där med att ha nått ”snyggt” tryck över rumpan också som kom för nått år sen.
  Men sen är jag av den åsikten att man får ha på sig vad man vill om man vill och blev alldeles glad när någon faktiskt vågade komma till skolan i mjukismyxor för några år sedan när det inte alls var mode.
  Och själv har jag gått runt i morgonrock på kvällarna här i skolan ganska mycket. Det är visseriligen en väldigt snygg morgonrock i kimonomodell (riktigt kimono då, inte vanlig sjaskig morgonrock).

  Men det är i alla fall så fasligt mycket snyggare att gå runt i pösiga, mjuka, resårförsedda byxor än med sånna där halvt genomskinliga vita stretchbyxor med svarta string under som de gjorde ett tag då tillsammans med sina buffaloskor.

 15. Notera dagen som den milsten i ditt liv där du blev sur gammal gubbe.
  Från och med nu kommer det bara bli värre och du kommer till slut skaka käppen efter alla som inte är 70+

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.