Annan om ingen annan.

Igår inleddes Förenta Nationernas Klimatkonferens i Nairobi, Kenya. FN:s generalsekreterare Kofi Annan gick tydligt ut med sin och FN:s ståndpunkt i klimatfrågan och manade världens ledare att handla och det snabbt, meddelar Aftonbladet. 

Några utdrag ur talet:

Klimatförändringen är inte bara, som många tror, en sak som berör miljön.
Det är ett hot som omfattar allting.
Ett hot mot hälsan, eftersom en varmare värld också är en värld där infektionssjukdomar som malaria och gula febern kommer att spridas mer och snabbare.
Det hotar livsmedelsförsörjningen, eftersom högre temperaturer och längre torrperioder ödelägger jordbruksområden och gör det omöjligt att odla.

Klimatförändringen är också ett hot mot freden och säkerheten.
O
m mönstret för regnperioderna förändras så ökar kampen om världens resurser. Detta kan öka spänningar och folkförflyttningar som kan bli farliga, speciellt i instabila länder eller regioner.

Detta är inte sicence fiction. Detta är rimliga scenarion som bygger på tydliga och vetenskapliga rön.

Ett fåtal envisa skeptiker fortsätter att förneka att den globala uppvärmningen äger rum och försöker så tvivel.

De ska tas för vad de är: i otakt och utan argument.

Så, sluta förneka. Låt ingen säga att vi inte har råd att handla. Det är alltmer tydligt att det kommer att kosta oerhört mycket mindre att skära ner på utsläppen nu än att ta konsekvenserna senare.

Och låt det vara slut med pratet om att vi ska vänta tills vi vet mer.

Vi vet redan att en ekonomi som bygger på stora utsläpp är ett experiment bortom kontroll med världsklimatet.

I verkligheten så är vetenskapen inte bara alltmer överens utan också allt mer oroande.

Många vetenskapsmän kända för sin försiktiga inställning säger nu att den globala uppmärmingen håller på att närma sig den punkt när det inte längre finns någon återvändo.

Eftersom miljöorganisationerna misskrediteras av den såkallade ”skeptiska” lobbyn borde väl åtminstone Förenta nationerna, en organisation som den överväldigande majoriteten av världens nationer och folk sluter upp bakom, vara en trovärdigare informatör? 

Ni som kallar er skeptiker och hävdar att klimatfrågan är en bluff, eller försöker göra den till en fråga om höger och vänster, lyssna åtminstone på Annan – om ingen annan.

Talet i sin helhet kan läsas här.

2 kommentarer

  1. jag såg på TVn här ngt genombrott när det gällde olja eller vad det var och surnade till… den dagen man får igenom att VerkligeN satsa på de förnyelsebara energikällorna – DÅ ska jag applådera! I Spanien invigdes nyligen ett solvärme-verk med en himla massa speglar vilket ger energi till en stad med flera tusen invånare – DeT är nått!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.