Hur tänker folk?

Den här hösten har klimatfrågan fått ett enormt genomslag i västvärlden, både i medierna och bland världens ledare. FN har hållit klimatkonferens i Nairobi och självaste kungen betonade klimatfrågans relevans i sitt invigningstal i Riksdagen i år.

Forskaropinionen är enig om vilka katastrofala konsekvenser en underlåtenhet att agera i klimatfrågan skulle kunna få, och miljörörelserna har presenterat handlingsplaner. Folk har skrivit på upprop och gått i klimatdemonstrationer för att få politikerna att agera. Man skulle ha kunnat tro att klimatengagemanget blivit en folkrörelse.

Det har informerats överallt i medierna om klimatförändringarnas orsaker och konsekvenser, bland annat har det understrukits att flygtransporter är en av de allra största bidragande orsakerna till utsläppen av växthusgaser. Denna statistik kan kompletteras med det faktum att 64 % av alla flygturer utgörs av rena nöjesresor.

Trots detta visar resebyråernas rapporter att solresor över julhelgerna är populärare än någonsin bland svenskarna. Resebyråerna och flygbolagen gör rekordvinster på folks längtan till solen och värmen.

Hur f*n tänker folk? Ser de inte sambanden mellan sitt eget agerande och den oroväckande varma vintern i Sverige? Tror folk att det räcker med att skriva sitt namn på något upprop och att man sen kan upprätthålla vilken livsstil som helst? Eller tror de att deras lilla insats inte skulle göra någon skillnad, så att de lika gärna kan flyga till andra sidan jorden för nöjes skull? Eller argumenterar de på det gamla beprövade sättet ”alla andra gör det ju”?

Den här typen av kortsynthet gör mig både förbannad, frustrerad och förtvivlad. Hur ska vi kunna rädda det som räddas kan om folk inte ens kan göra avkall på helt onödiga solresor över julhelgerna?

21 kommentarer

 1. Visst är det märkligt? Bara man skriver på en lista så gör man något aktivt tydligen, köpa energisnåla lampor eller gå fram till tvn och stänga av med knappen (som man gjorde förr i tiden) orkar man däremot inte.

 2. Utsläppen av växthusgaser är inte den enda faktorn. Även flera stora vulkanutbrott som har varit under senare år. Efter dem blir det kolpartiklar som hindrar solstrålningen och havsstömmar ändras. Även alla oljekällor som har stycktis i brand under krigen i arabvärlden spelar in. Inte bara våra semesterresor till solen. Ingen vet väl säkert, orsakerna är så komplexa.

 3. Till tvivlarna kan man ju alltid säga att oljan faktiskt är en icke förnyelsebar resurs och ännu en anledning att avstå från flygresor. Som om de miljöförstörande utsläppen (obs inte enbart klimat!) inte vore nog riskerar ju också oljan ta slut.

  När jag var ute som miljöföreläsare/utbildare som mest på 90-talet märkte jag väldigt tydligt att människor gärna ville se fina bildspel om hur många klot det egentligen skulle behövas för att räcka till västvärldens slöseri. Helst skulle föreläsaren vara känd så det gav lite status åt utbildningsdagen.

  De utbildningar som fick högst betyg i utvärderingarna var de när deltagarna fick sitta stilla och lyssna utan att delta själva. Mörkt rum, fina bilder, varm vänlig mansröst, ödesmättad musik. Bra!

  Däremot, när man hade övningar som gick ned på individplanet så att säga, ifrågasatte vardagsvanor och sånt, väckte diskussioner, då skreks det högt: ”Vi skulle ha miljöutbildning inte pekpinnar!”

  Den mänskliga själen är inte så enkel att ha att göra med!

 4. Cliff hanger: Jag ska genast läsa ditt inlägg!

  Drottningen: Och dessa personer har rösträtt!

  lalandakid: Precis!

  Hannele: Så du menar att forskarna ljuger när de påtalar flygresornas stora del i den globala uppvärmningen?

  Anne-maj: Bra tips!

  Annaa M: Sannerligen är det så. Väl rutet!

 5. När något ämne kommer upp som kan betyda inskränkningar kommer många dragande med någon värre slösare som försvar. Men som man brukar säga ”Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något”.

 6. Det är märkligt, hittar man bara en enda liten oansenlig forskare som säger att det är inte säkert att det är växthusgaserna så rusar genast en överväldigande del av både enskilda personer och samhälls debbatörer dit och sjunger hans lov och menar att det är just han av alla hundratals forskare vi ska tro på.

 7. frktjatlund: Lathetens retorik förvisso.

  Björn: Precis, det är ju bekvämast att sälla sig till den som menar att vi inte beöver förändra ett skit.

  Hannele: Nej och det har ingen påstått heller. Jag förstår inte riktigt vad det är du vill komma fram till.

 8. Dessvärre är det ju så att ”var och en är sig själv närmast”…”JAG kan väl få roa mig och göra annat…- DE ANDRA får minsann ta ansvar…”

  Det är alldeles för lätt att lasta över ansvar på andra, själv vill man oftast bara ”flyta med”…

  Trolda – med eget ansvar!

 9. Trolda: Jo, det verkar vara så de tänker – det märkte man inte minst efter Tsunamiktatastrofen förra året när just dessa julsemestrare förväntade sig att svenska staten skulle kunna uträtta mirakler på andra sidan jordklotet!

 10. Tänk om flygbolagen kunde lägga på en hundring som gick oavkortat till trädplantering på varje biljett?…

 11. Josephine: Det skulle hjälpa en del men omöjligen hålla i längden – vi måste minska vansinnesresandet.

  Cliff Hanger: Då får han fungera som illustration till min utsaga om de egocentrarade människor som inte tar några andra hänsyn än till sig själva. Att komma och svära i folks bloggar dessutom, jo jag tackar jag!

 12. Vunnen resa eller ej, jag förstår fullt ut alla som behöver komma iväg ett tag under vintern till lite värme och avkoppling, det är en mental investering, det är det jag menar med att det inte är något slöseri i sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.