Låt oss åter inspireras av Paris

En liten kommun  strax söder om Paris visar vägen ut ur 1900-talets misslyckade stadsbyggnadspolitik. Le Plessis-Robinson har sedan 1980-talet och framåt lyckats vända den negativa utveckling som följde på en ideologiskt präglad, människofientlig stadsbyggnadsfilosofi. 

Jag skriver i Fokus om hur Sverige åter skulle kunna lära av Frankrike på stadsbyggnadsområdet.

Le Plessis-Robinson betraktas idag som ett av de mest lyckade exemplen på strömningen new urbanism, som syftar till att återupprätta den klassiska kvartersstaden, och har vunnit flera priser. Värt att notera är att tätheten är högre i Le Plessis-Robinson än i ett genomsnittligt franskt höghusområde. Att bygga traditionell stenstad skapar inte bara mer attraktiva miljöer för människor och företag, det är också ett mer effektivt sätt att använda dyrbar mark.

Läs artikeln här: https://www.fokus.se/kultur/sverige-borde-se-ut-mer-som-frankrike/

Foto: tgwiazda (CC BY 3.0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.