Skriver om museer i Fokus

Var ska musorna hålla hus?

ara något år efter att Nationalmuseum åter slog upp portarna efter en omfattande renovering larmas det om att museet kanske inte har råd att vara kvar i sina lokaler, då anslaget från staten inte räcker för att betala hyran, till staten. Detta märkliga upplägg där staten pungslår sig själv har redan lett till att museet, som rymmer många av landets främsta konstskatter, fått dra ned på sina öppettider.

Ett museum är ett allkonstverk där själva byggnaden ofta är nästan lika viktig som samlingarna den rymmer. Därför är det oroande att flera av landets viktigaste kulturinstitutioner kämpar för att kunna vara kvar i sina fastigheter.

Jag skriver i Fokus om museer, var de kommer ifrån, vad de är för något och vad dagens debatt handlar om:

Museer i dagens bemärkelse, som institutioner som inrymmer och visar upp betydelsefulla föremål och konstverk, växte fram kring rika furstars och privatpersoners samlingar. Det första publika museet var de Capitolinska museerna i Rom, grundat redan 1471 av Påven Sixtus IV som som skänkte en samling antika skulpturer till folket i Rom. Även det näst äldsta museet, Vatikanmuseet, grundades av en påve, Julius II.

Sverige var tidigt ute och Livrustkammaren i Stockholm, grundat 1628 av Gustav II Adolf, mitt under det trettioåriga kriget, är världens fjärde äldsta museum, till och med äldre än The Royal Armouries i Towern i London. Konglig Museum, numera, Gustav III:s antikmuseum, som likt Livrustkammaren är inrymt i Stockholms slott, öppnade för allmänheten redan 1794, två år efter kungens död, och rymmer antika skulpturer som Gustav III köpte under sin italienska resa 1783-1784. Konglig Museum blev föregångare till dagens Nationalmuseum, eftersom samlingarna växte och inte längre rymdes i lokalerna på Stockholms slott. Vid riksdagen i Stockholm 1844-45 beviljades ett anslag på 750 000 riksdaler för byggandet av en ny museibyggnad i Stockholm.

Läs artikeln här: https://www.fokus.se/kultur/vad-ar-egentligen-ett-museum/