Miljövänligt sparande.

En majoritet av oss svenskar är övertygade om att företag som tar stor hänsyn till miljön, på sikt är mer lönsamma än sina mindre miljövänliga konkurrenter. Det visar en Gallup-undersökning som utfördes i slutet av mars, på uppdrag av fondbolaget Banco. Den visar även ett stort intresse för miljövänliga investeringar, ett intresse som de flesta svenska banker hittills visat ett halvhjärtat försök att fånga upp.

Det finns dock undantag. Till exempel just fondbolaget Banco som idag relanserar sina miljöfonder Banco Svensk Miljö och Banco Ideell Miljö, som Sveriges första koldioxidneutrala fonder. Banco har sett över det totala koldioxidutsläppet för alla aktier i sina miljöfonder och köpt utsläppsrätter för att neutralisera de utsläpp som finns idag. Syftet är att under en treårsperiod få bolagen som ingår i miljöfonderna att själva minska sina koldioxidutsläpp.

Ett annat undantag är Ekobanken. Den startade för ungefär ett decennium sedan och fungerade från början som en medlemsbaserad sparkassa i Antroposofernas mecka, i Järna utanför Stockholm. Banken lånar enbart ut till miljövänliga verksamheter och projekt. Precis som i vilken bank som helst får Ekobankens kontoinnehavare ränta på insatta pengar och inlåningsgaranti. Dessutom får kunderna en öppen redovisning av vad pengarna används till.

Såväl Ekobanken som Banco redovisar vilka bolag de väljer att investera i. På Bancos hemsida kommer det från och med idag att vara möjligt att följa projektet, bland annat kommer alla koldioxidkrediter att läggas ut. Intresset inför relanseringen av miljöfonderna har varit stort, trots att Banco inte har avslöjat exakt vad det är de vill genomföra.

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.