Svenska folket i miljöenkät.

I en ny undersökning som Demoskop gjort rörande svenskarnas inställning i miljöfrågor framkommer att man i allmänhet är beredd att göra åtskilliga uppoffringar för att förbättra miljön och klimatet. Många makthavare får dock lågt betyg för sitt agerande i klimatfrågan.

Väldigt intressant att notera är att synen på klimatfrågan är relativt enhetlig, oavsett ålder, kön eller inkomst. Detta är ett tecken på att det mediala genomslaget för denna viktiga fråga verkligen har burit frukt. Oron för klimatförändringarna är lika stor, sju av tio, i alla grupper.

Demoskops vd Anders Lindholm säger att de flesta svenskar kan tänka sig att välja miljövänligare produkter och betala mer för dessa, minska konsumtionen, välja miljövänligare transportsätt, sänka inomhustemperaturen och köpa en miljöbil för att förbättra miljön.

Däremot menar han att folk inte är beredda att sänka sin levnadsstandard. Vad Lindholm lägger in i begreppet levnadsstandard vet jag inte, men nog skulle jag säga att folk är beredda att offra en del av sin levnadsstandard om de är beredda att minska sin konsumtion, sänka inomhustemperaturen etc. Jag tycker att det är glädjande att miljöfrågan fått ett sådant genomslag att folk faktiskt är beredda att göra uppoffringar som berör den egna levnadsstandarden, även om, som lindholm också säger, mycket säkert rör sig om anpassning och politisk korrekthet.

Bäst betyg för sin trovärdighet i just miljöfrågorna får, föga förvånande, miljöpartiet. Partiet har för övrigt lagt fram ett förslag om att kraftbolagen ska beskattas hårdare i syfte att minska energiförbrukningen. Sämst får moderaterna, vilket kanske inte heller är så konstigt, trots att Fredrik Reinfeldt den allra sista tiden vinnlagt sig om en allt grönare retorik.

Samtidigt som de får bra betyg i miljöfrågorna ägnar sig miljöpartiet vid sin kongress åt vad de är allra sämst på, dte vill säga övrig politik. Grön ungdom har gått ut med ett kontroversiellt förslag som går ut på att man ska skrota äktenskapsbalken. Detta kan sättas i relation till brittiska tories, ett annat parti med miljöprofil, som driver en aktiv kampanj för att stärka äktenskapets ställning i Storbritannien. Tories menar nämligen att undergrävandet av äktenskapets trovärdighet varit en bidragande orsak till de sociala missförhållandena i landet.

2 kommentarer

  1. Det märkliga är att folk inte varit beredda att göra uppoffringar tidigare. som att miljön helt plötsligt blivit något som berör oss alla!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.