Café Piastowska, Tegnérgatan 5, Stockholm

Jag hade hört många tala om Café Piastowska på Tegnérgatan. Det skulle vara rustikt, genuint med god mat och servis som var sådär härligt opretentiöst otrevliga som en del mer masochistiskt lagda krogbesökare tenderar att uppskatta, eller åtminstone vill ge sken av att uppskatta. Igår gjorde jag slag i saken och gick dit.

Stationen – Svenssons krogar

13 miljoner, så mycket ska bara inredningen ha kostat för det nya flaggskeppet i Uppsalas krogimperium Svenssons krogar. Det återstår att se om de satsade pengarna kommer att fås igen, men att döma av det alltjämt höga besöksantalet ännu flera månader efter premiären verkar det gå bra. När nyhetsvärdet börjat mattas av tycks nya restaurangen Stationen ha etablerat sig i Uppsalabornas medvetande som ett vattenhål dit man gärna söker sig.

När jag var på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i början av hösten bodde jag på ett hotell vid Järntorget som hette ”Comfort hotell city center”. Inte nog med att det var på svengelska, det var också ett fruktansvärt opoetiskt och trist namn. Namnet sade ingenting alls om hotellet. Det hade kunnat ligga var som helst och te sig hursomhelst. Jag kunde för mitt liv inte förstå hur de tänkt som valt att namnge sitt etablissemang på detta fantasilösa vis.

Axmarbrygga Havskrog
Boskär, Axmarbruk 

När vi svänger upp vid Axmarbrygga Havskrog ligger dimman tät över fjärden. Det silvergrå vattnet förlorar sig i det mjölkvita töcknet bara några tiotal meter ut från stranden. Vi befinner oss i de skogiga gränstrakterna mellan Gästrikland och Hälsingland, Ödmården, där aposteln Staffan en gång i världen mötte sitt öde i form av hedniska inbyggare.

Tindereds Lantkök

Vägkrogar är ett särskilt kapitel i den kulinariska boken. Alltför ofta är det ett tämligen sorgligt kapitel, enahanda, kostsamt och sällan särskilt välsmakande. De flesta vägkrogar tycks ha förlikat sig med insikten att de flesta resenärer bara stannar en gång, och mister de en står dem tusen åter. Det finns emellertid undantag, med restauratörer som månar som sina vägfarande gäster och som gärna ser att de återvänder.

Delicerano
Sjögatan 7, Sundsvall

– Vi är troligtvis den enda restaurangen i Sverige som serverar pasta till efterrätt, säger krögaren Johan Modéer stolt när vi sitter med menyerna uppslagna och väljer bland läckerheterna.  Delicerano på Sjögatan i centrala Sundsvall har funnits i drygt fyra år, men andas fortfarande den offensiva och omsorgsfulla perfektionism som annars endast helt nyöppnade restauranger brukar besjälas av, för att sedan mattas av.

Villa Godthem
Rosendalsvägen 9 Stockholm

Villa Godthem på Djurgården har sannerligen fått sig en uppryckning sedan F12-gruppen tillsammans med Kungliga Automobil Klubben och Kungliga Motorbåtsklubben tog över. Den ståtliga artonhundratalsvillan är pietetsfullt renoverad och inredd i trendig men tidlöst ombonad stil. Den stora moderna verandan mot Djurgårdsbrunnsviken smälter trots allt in i den lummiga omgivningen och det är en sannskyldig fröjd att sitta utomhus när vädret så tillåter.